Veiviržėniškė verda iš širdies

I. Petrikauskienė vertina tradicinio skonio sveikus valgius.

Orus kaimo žmogus, anot I. Petrikauskienės iš Klaipėdos rajono Veiviržėnų seniūnijos, valgo tai, ką pats užsiaugina arba nusiperka iš patikimų rankų. Pats pasigamina paprastus, sveikus, natūralaus skonio valgius. Jis saugo tradicijas ir neprašo nemokamų maisto paketų.

Izolda su vyru – metų naštos slegiami, sveikata negalintys pasigirti, bet užsiaugina bulvių, įvairiausių kitų daržovių. Ir jų atsargų žiemai prisiruošia – kol pajėgs, tol darys. „Šiemet visko daug iš savo daržo prisikonservavome – pomidorų, agurkų, moliūgų, cukinijų, daug litrų aviečių sulčių išspaudėme, – vardijo I. Petrikauskienė. – Nesuvalgysime abu su vyru – reikės dalintis su gerais žmonėmis.“

Izolda visokius valgius įpratusi gaminti, bet pyragų nekepa. Kadaise ji savo krašte, Vilkyčiuose, buvo kviečiama į šermenis ruošti gedulingus pietus. „Dviese eidavome, bet tik pas kaimynus, – sakė pašnekovė. – Senutės užsiprašydavo, kad joms numirus ateičiau ruošti gedulingus pietus. Porą kartų teko vykdyti mirusiųjų valią.“

I. Petrikauskienė pasakojo, kad anuomet laidotuvėms visada paskersdavo kiaulę, todėl iš šviežios mėsos pagaminti valgiai buvo skanūs. „Buvo tradiciniai gedulingų pietų patiekalai, kuriuos gamindavo namuose. Virdavome mėsos vyniotinius, būtinai šaltieną, kepdavome kotletus, labai populiarūs buvo kiaulienos kauliukai, mišrainės – balta ir raudona. Iš kapinių grįžus reikėjo ir sriubos: žiemą – kopūstų, o vasarą – šaltibarščių“, – dalijosi prisiminimais pašnekovė.

Daug valgių gaminimo patirties sukaupusi I. Petrikauskienė mėgsta šviežią, skanų maistą. Tad ir sau, ir svečiams valgį ruošia iš širdies.

Moliūgų pagardas

Reikia 3 kg moliūgo, stiklinės smulkintų česnakų, 3 šaukštelių druskos (be kaupo), 1 stiklinės cukraus, 250 g aliejaus, 1 stiklinės acto. Galima dėti kepintų svogūnų, aitriųjų pipirų – pagal skonį.

Moliūgus supjaustyti gabalėliais, supilti cukrų, druską, aliejų, actą ir palaikyti 12 val. Virti 30 min. Sudėjus česnakus dar pavirti 10 min. Sukrėsti į sterilius stiklainius ir sandariai uždaryti. Gardu valgyti su mėsos patiekalais.

Virginija LAPIENĖ

A. VALAIČIO nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių