Bendrabučio gyvenimas pranoksta net kino filmus

Iš pirmo žvilgsnio ramus ir žydintis Gargždų Klaipėdos gatvės gyvenimas – tik apgaulingas fasadas. Mat jos gilumoje esantis 30 numeriu pažymėtas bendrabutis benamiui atstoja viešbutį, alkoholikams – susibūrimo vietelę, o ieškantiesiems nelegalių rūkalų ar alkoholio – galimai ir aukso kasyklas. Kai kurie gyventojai pavargo kentėti. Jie nusprendė netylėti ir su „Bangos“ korespondente atvirai kalbėjo apie juos slegiančią ir baiminančią kasdienybę.

„Bangos“ korespondentai savo akimis įsitikino, kad nepageidaujamo įnamio kvapu, nežavinčiais batais, rūbais, neaiškiais buteliais ir kitais daiktais užgriozdintos daugiau nei 3 spintelių 6-ios lentynos.8 metus glaudžiasi benamis

Galbūt ir toliau dviaukštis bendrabutis niekam nebūtų užkliuvęs, jei ne redakcijos duris pravėrusios jo gyventojos Liudmila Kožina ir Jovita Kučinskienė. Sutrikusių, kantrybės netekusių gargždiškių pasakojime netrūko pikantiškų detalių, žadinančių „Bangos“ korespondentų smalsumą. „Bomžynas. Landynė. Koronė. Bemiegės naktys“, – skambėjo žodžiai iš jų lūpų. Labiausiai šiuo metu gyventojas jaudina jau 8 metus bendro naudojimo patalpose gyvenantis benamis. Anksčiau jis buvo pilnateisis šio bendrabučio gyventojas, tačiau butą pardavus iš varžytinių, liko be namų. Tad drąsiai ir jaukiai įsikūrė virtuvėje, o pastaruoju metu miega tualete. „Bangos“ korespondentai savo akimis įsitikino, kad nepageidaujamo įnamio kvapu, nežavinčiais batais, rūbais, neaiškiais buteliais ir kitais daiktais užgriozdintos daugiau nei 3 spintelių 6-ios lentynos. Jo turto randama ir rūsyje. Tiesa, patikrinti tualeto nesiryžome, nes dvokas verste vertė iš kojų. „Jis čia rūko, nuorūkas, žinoma, palikdamas ant stalo. Geria, miega ar tiesiog laisvą laiką leidžia. Neapsižiūrėjus galima įminti ir į išmatas. Ką jau kalbėti apie tai, kad naudoja šviesą, vandenį ir nemoka nė grašio“, – skundėsi gyventojai. Bendrojo naudojimo patalpomis didžioji dalis jų nesinaudoja, nes jos tiesiog neatitinka sanitarinių sąlygų. Gyventojai mažas virtuves ir tualetus įsirengė nedidukuose bendrabučio kambariuose.

Buvusio kaimyno moterys smerkti neskubėjo: bandė su juo kalbėti, tartis ir nuoširdžiai siūlė padėti tikėdamos, kad atves, pasak jų, jauną žmogų į doros kelią. „Kūdas. Pilvas prie nugaros prilipęs. Gaila net žiūrėti. Visgi jaunas vyras dar, o tokį parazitinį gyvenimą pasirinko ir kirmija dienas vėjui leisdamas. Siūlėme dirbti pas ūkininką. Būtų ir pavalgęs, ir lovą turėjęs. Tačiau nė į kalbas nesileido. Patylėjo ir nuėjo savais keliais, o nakčiai grįžo. Prašydamos pagalbos kreipėmės ir į Savivaldybę, ir į Gargždų butų ūkį, ir į policiją, tačiau kaip žirniai į sieną. Mums buvo atrėžta: „Jūs gyvenate, jūs ir rūpinkitės“, – sakė gyventojos. Anot jų, kai kurie kaimynai tyli, nes benamis turgaus prekiautojams padeda susikrauti prekes už tai gaudamas daržovių, vaisių, kuriais aprūpina ir bendrabučio gyventojus. O siekdama įvesti tvarką, L. Kožina yra ne kartą sulaukusi ir durų spardymo.

Nepagautas – ne vagis

„Bangos“ korespondentai, narpliodami skundą, bandė ieškoti nepageidaujamo įnamio. Nei ryte, nei vakarop jo bendrabutyje neradome. Nuėjome pasižvalgyti po turgų – jo taip pat sutikti nepavyko. Stebina tai, kad šis neteisėtai bendrojo naudojimo patalpose apsigyvenęs asocialus asmuo nežinomas ir pastatą administruojančioms ir jose tvarką prižiūrinčioms įstaigoms. Gargždų butų ūkis užtikrino, kad nėra užfiksuotas nė vienas šio namo gyventojų skundas. Išgirdę, kad 8 metus virtuvėje ir tualete gyvena benamis, darbuotojai neteko amo ir kitapus ragelio kelias sekundes tvyrojo tyla. „Pirmą kartą girdime. Mums rūpi gyventojai, tad tikrai būtume reagavę ir sprendę šią problemą“, –

sakė Butų ūkio darbuotoja. O štai vadybininkė Danguolė Žutautienė tikino, kad nuolat tikrina namų bendrąsias patalpas. Anot jos, visur švaru, gražu, tvarkinga ir jokio benamio nė su žiburiu nerasi. „Jei tai būtų tiesa, nežinia, kas ten dėtųsi. Pasipiktinusios gyventojos turi pateikti raštišką prašymą su gyventojų parašais. Jį Butų ūkis svarstytų, sudarytų komisiją ir skundą aiškintųsi“, – informavo D. Žutautienė.

Nepageidaujamas gyventojas buvo naujiena ir Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėjui Edgarui Kuturiui. „Jei tai tiesa, reiktų analizuoti konkretų atvejį. Baudžiamosios atsakomybės jam nepritaikysi, sprendimų derėtų ieškoti per socialinę prizmę. O gyventojams derėtų bent jau spynas įsirengti“, – sakė jis.

Klaipėdos rajono policijos komisariato Viešosios tvarkos skyriaus Prevencijos poskyrio apylinkės inspektorius Aleksandras Jefimovas užtikrino, kad dėl bendrose patalpose gyvenančio benamio sulauktas tik vienas skundas. „Atvažiavome, patikrinome, tačiau nieko neradome. Jei ir rastume, kažin ar mūsų vizitas duotų ilgalaikių rezultatų. Įnamis vis tiek grįžtų“, – sakė jis. Anot pareigūno, vienintelė išeitis, kad būtų atsakingi asmenys, kurie kuruotų benamius ir apgyvendintų juos globos ar nakvynės namuose.

Įtaria kontrabandą ir fantaziją

Pasak budriosios gyventojos L. Kožinos, bendrabutyje verdama naminukė, prekiaujama nelegaliais rūkalais ir alkoholiu. Pasišviesdama dviem prožektoriais tvarkdarė stebi naktinį gyvenimą. „Matau, kaip krauna. Su taksi priveža. Naktimis šviesos dega – verda naminukę. Šurum burum jau girdžiu, kaip bilda. Yra buvę, kad supainioja langus ir baladojasi ne ten, kur reikia. Tam tikromis dienomis durys varstomos dar dažniau. Mat tada gaunamos kontrabandos prekės“, – intrigavo ji.

„Bangai“ pasibeldus į pirmo aukšto gyventojos Adelijos Rudienės duris, moteris jas pravėrė baugščiai. Mat ji įpratusi, kad ilgamečiuose namuose jaustis saugiai tiesiog negalima. „Duris visuomet praveri su baime. Nežinosi, kuriame kampe būriuosis alkoholikai ar kiti nepažįstami asmenys. Ką gali žinoti, kokia jų būklė ir kas sukasi galvelėse“, – sakė gyventoja ir užsiminė, kad prieš metus bendrose patalpose pavojų tykodavo dar daugiau.

Pasiteiravus apie galimą kontrabandos židinį šiame bendrabutyje, A. Rudienė sudvejojo. „Nepastebėjau pastaruoju metu nieko įtartino. Tik prieš porą mėnesių nepažįstamas vaikinas buvo išsinuomojęs rūsį ir dažnai kažką nešiodamas rankose vaikščiodavo pirmyn atgal“, – mįslę užminė gyventoja.

Apylinkės inspektoriui A. Jefimovui tiek bendrabutis, tiek spalvingos jų gyvenimo istorijos puikiai žinomos.

„Nepamirškime, kad tai bendrabutis. Jame visuomet buvo ir bus problemų. Pastaruoju metu skundų sulaukiame mažai, į juos reaguojame ir tikriname. Prie kiekvieno buto po policininką nepastatysime, tačiau bent jau kartą per savaitę tikrai vykstame į reidus. Dažniausiai nuvykę į įvykio vietą nieko nerandame.“ Pasiteiravus apie galimai vykdomą kontrabandą, verdamą naminukę ar net narkotikų prekybą, apylinkės inspektorius garantavo, kad tokių atvejų užfiksuotų nėra. „Pareiškėjai kartais perlenkia lazdą ir pasitelkia per daug fantazijos“, – pridūrė jis.

Piktinasi pareigūnų darbu

L. Kožina pasipiktino ir policijos pareigūnų darbu. „Ateina kaip į parodą. Pasižiūri ir nieko nedaro. Kiek kartų myniau slenksčius pas Klaipėdos rajono policijos komisariato viršininkę. Ant stalo kavutė ir saldainiai puikuojasi, o gyventojams skirti gali tik 15 minučių. Esu garantuota, kad tarnautojai tose pačiose rogėse. Naiviai tikėjausi, kad gyventojai policijai rūpi“, – skundėsi moteris.

Anot Klaipėdos rajono policijos komisariato viršininkės R. Stasiulaitienės, gyventojos pareiškimas kėlė abejonių, o pareigūnams nuvykus į įvykio vietą paaiškėjo, kad jį pasirašę gyventojai nė nenutuokė, kur deda savo parašą. „Nieko nerasta. O parašais liudiję asmenys rasti girtut girtutėliai“, – teigė pareigūnė ir patikino, kad policija reaguoja ir tikrina kiekvieną pranešimą.

Išgirdusi L. Kožinos priekaištą, R. Stasiulaitienė buvo nustebinta. „Jų tikrai neišvariau, priėmiau, o situaciją analizuoti iškart perdaviau visiškai su šia apylinke nesusijusiam asmeniui. Gyventojos atėjo nesusitarusios. Kiekvienas planuojame savo laiką, tad sąžiningai pasakiau, kiek tądien daugiausia laiko galėjau skirti“, – tikino komisarė ir garantavo, kad ji yra atsakingai dirbanti ir problemas mėgstanti spręsti tarnautoja, kuriai kavos gėrinėjimai svetimi. „Jei atvirai, kavos aš net negeriu. O saldainių pas mane visuomet buvo ir bus. Jais raginu vaišintis ir darbuotojus. Tai bent šiek tiek sumažina įtampą ir kuria draugišką atmosferą. Tokią praktiką taikiau Radviliškyje, tuo vadovausiuosi ir Klaipėdos rajone“, – sakė pareigūnė.

Du aukštai – lyg diena ir naktis

„Bangos“ kalbintos gyventojos užsiminė, kad antrame aukšte gyvenimas geresnis. „Pirmame aukšte yra 11 butų, iš kurių 5 savininkai linkę kilnoti taurelę. Dvi nuolat išgėrinėja, kiti – retkarčiais. To ne gana, jie prisiveda ir draugų. Antrame aukšte žmonės ramiau gyvena“, – sakė A. Rudienė.

Išties korespondentei palypėjus laiptais, gyvenimo sąlygos akivaizdžiai skyrėsi. Alkoholio dvoką keitė ką tik išskalbtų skalbinių kvapas, akį traukė praviras balkonas, pro kurį kelią nušvietė saulė, o užsukus į bendro naudojimo virtuvę, šypsodamasi korespondentę pasitiko gyventoja Renata Stonkutė. Pasak jos, antrame aukšte gyvenama taikiai, tvarkingai ir saugiai, o virtuve ir tualetu, kaip ir priklauso, naudojasi tik gyventojai. „Patalpomis naudojasi ir jas tvarko visi gyventojai. Kokias sąlygas palaikysime, tokias ir turėsime. Tualetą rakiname. Triukšmas girdisi nebent tik iš pirmo aukšto. Ne kartą esu mačiusi ir atvykstančius policijos pareigūnus“, – pasakojo moteris.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių