Sveikos mitybos receptai subūrė kartas
Pašlūžmio mokykla-daugiafunkcis centras dalyvavo Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro paskelbtoje akcijoje „Kartų diena“ ir organizavo konferenciją „Sveika mityba – sveikatos pagrindas“. Konferencijos tikslas – suburti draugėn vaikus, mamas ir močiutes, gaminant sveikos mitybos patiekalus, propaguoti sveiką mitybą šeimose, perduoti šeimos sveikos gyvensenos ir mitybos tradicijas.
Renginio organizatorė ir vedėja mokytoja A. Vanagienė pasiūlė 5–10 klasių mokiniams kartu su tėveliais ir seneliais pasidalinti šeimos sveikos mitybos receptais, pagaminti sveikos mitybos patiekalų ir pristatyti juos degustacijai konferencijoje.
Iš pradžių mokiniai nenoriai priėmė siūlomas sveikos mitybos idėjas, vis atitolindami registracijos datą. Tačiau likus daugiau nei savaitei iki konferencijos norinčiųjų pasidalinti šeimos sveikos mitybos receptais padaugėjo.
Konferenciją pradėjo sveikatos priežiūros specialistė Birutė Grevienė. Ji dalyvius ir svečius supažindino su sveikos mitybos ypatumais, paaiškino sveikos mitybos piramidės sudėtį, pateikė sveikos mitybos pagrindinius principus ir kt. Mokiniai atidžiai klausėsi įdomaus pranešėjos pasakojimo, susikaupę stebėjo vaizdinę medžiagą.
B. Grevienės mintis tęsė mokiniai, kurie kartu su savo šeimos nariais pateikė sveikos mitybos patiekalų pristatymus. Net 11 mokinių kartu su savo šeimos nariais parengė sveikos mitybos patiekalų receptų, pasidalijo informacija apie jų sudėtinių dalių maistinę ir energetinę vertę žmogaus organizmui. Konferencijos pranešėjai buvo pasirengę atsakingai, gebėjo aiškiai perteikti vaizdinius pranešimus, tad salėje vyravo išties dalykinė atmosfera. Susidomėję stebėjome 6 klasės mokinės Austėjos Žvirblytės, septintokų Aurimo Kungio, Viliaus Lomsargio, Mato Požės, 8 klasės mokinių Augusto Bočkaus, Živilės Dirgėlaitės, devintokės Neringos Auzocalitaitės, 10 klasės mokinių Ivetos Jakavičiūtės, Simonos Mikužytės, Vaidos Pervazaitės, Mildos Šarkaitės viliojančiai atrodančius sveikos mitybos patiekalų pristatymus.
Juos išklausius visų dalyvių laukė staigmena. Kiekvienas konferencijos pranešėjas pateikė sveikos mitybos patiekalus degustacijai, tad viliojančiai paveikslėliuose atrodantys patiekalai netrukus buvo paskanauti ir įvertinti. Kiekvienas sveikos mitybos patiekalo autorius vaišino visus konferencijos dalyvius ir pelnė tik teigiamus jų įvertinimus. Nors viskas buvo skanu ir estetiškai patrauklu, tačiau konferencijos dalyvių balsų dauguma sveikiausiu patiekalu pripažintas varškės apkepas su moliūgais (autorius 7 klasės mokinys Vilius Lomsargis kartu su mama Rasa). Taip pat smaližiai teigiamai įvertino sultingą obuolių pyragą (autorė 8 kl. mok. Živilė Dirgėlaitė su savo šeima), kukurūzų sausainius (autorė 10 kl. mok. Vaida Pervazaitė) ir morkų salotas (autorė 9 kl. mok. Neringa Auzocalitaitė).
Konferencijai baigiantis visiems pranešimų rengėjams ir sveikos mitybos patiekalų gamintojams įteiktos padėkos, pasidžiaugta mokinių sumanumu, darbštumu ir sveikos mitybos propagavimu visuomenei. Diskutuota apie tai, jog tokią konferenciją tikslinga būtų organizuoti pavasarį ir pakviesti rajono mokyklų mokinius pasidalinti patirtimi apie sveikos mitybos patiekalų įvairovę ir jų svarbą žmogaus sveikatai.
Alma VANAGIENĖ
Pašlūžmio mokyklos-daugiafunkcio centro mokytoja