Baičių kaimo gyventoja Veronika Bernotiene

Bernotų sodyboje Baičių kaime šviečia ryškiaspalviai moliūgai. Tikri galiūnai, atkeliavę iš daržo, puikuojasi tarp gėlių, poilsio erdvėje prie namo. Kasmet Veronika Bernotienė jais puošia kiemą vyro gimtadienio proga.

Daugel metų moliūgus auginanti Veronika neatsistebi šiųmečiais galiūnais: tokių nebuvo užderėję. „Iš dviejų daigų darže užaugo 7 didžiuliai moliūgai, dar tiek pat mažesnių. Pasak sūnaus, vienas sveria apie 70 kilogramų. Nei laistėme, nei prižiūrėjome  – kaitri saulė, gamta užaugino“,  – linksmai ištarė V. Bernotienė.

Moliūgai – ne tik kiemo puošmena, bet gardžių valgių šaltinis. Bernotų namai dažnai kvepia pyragais, o ruošdamasi vyro gimtadieniui šeimininkė iškepė kelių rūšių pyragų. „Juk 5 vaikai, pulkas anūkų, net proanūkių suvažiuos sveikinti sukaktuvininką“, – šypsojosi Veronika. Šia proga ji visada kepa moliūgų pyragą. Zootechnikės diplomą turinti moteris valgius gaminti išmoko savarankiškai. „Nuo vaikystės padėjau mamai plakti kiaušinius pyragui. Ji buvo žinoma šeimininkė – kviesdavo ruošti maistą pobūviams, gedulingiems pietums“, – kalbėjo pašnekovė. Ir Veronikai patinka gaminti valgius – visą gyvenimą domisi tuo. „Internete neieškau receptų – pati eksperimentuoju“, – prisipažino V. Bernotienė, dirbanti virėja V. Majoro kaimo turizmo sodyboje.

Ji pasakojo, kad iš moliūgų ne tik pyragą kepanti. „Supjausčiusi kubeliais, juos sumaišau su konservuotais ar žaliais ananasais, palaikau per naktį ir pakaitinusi supilstau į stiklainius. Niekas neatskiria nuo ananasų. Ir obuolių košę su moliūgais verdu, jų įdedu virdama bulves“, – dėstė Veronika. Pasak jos, skanu ir troškiniai su moliūgu, taip pat mėsa, ypač vištiena. Veronika iš jo gamina padažus, kurie tinka prie bet kokio karšto patiekalo.

Moliūgų pyragas

Reikia 0,5 kg smulkinto moliūgo (galima tarkuoti ir nusunkti arba sulčiaspaude spausti sultis, o išspaudas – pyragui), 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių (be kaupo), 1 stiklinės cukraus, 4 kiaušinių, 0,5 stiklinės aliejaus, 2 stiklinių miltų.

Kiaušinius plakti plaktuvu 6 min., pamažu pilant cukrų. Sudėti moliūgus, supilti aliejų ir išmaišyti. Tada supilti miltus su kepimo milteliais, išmaišytą tešlą – į kepimo formą. Kepti 180o C temperatūroje apie 45 min. Iškepus galima pabarstyti migdolų drožlėmis.

Virginija LAPIENĖ

A. VALAIČIO nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content