Baitiškei auginti triušius – patrauklu

 

 

Klaipėdos rajone triušių augintojų daugėja ne tik dėl didėjančios triušienos paklausos. Kai kuriose šeimose tai galimybė vaikus pratinti prie darbo, mokyti rūpintis gyvūnais, ugdyti pareigą, atsakomybę. Baičių kaimo gyventojai Janinai Duotienei triušininkystė – patrauklus užsiėmimas, atgaiva, taip pat galimybė maitintis ekologiška mėsa.

Pašaro neperka

Išėjusi į užtarnautą poilsį, Baičių gyventoja, buvusi mokytoja Janina Duotienė, susidomėjo triušių auginimu. Keliolika metų su vyru Benediktu laikė nemažą gyvulių ūkį, tačiau triušininkystė – specifinė žemės ūkio šaka. Taigi teko skaityti literatūrą apie triušių auginimą, priežiūrą. Pirmiausia įrengė tinkamą patalpą. „Vyras, internete radęs informacijos, sukalė gardus. Dabar jau supratome, kad patogiausi – dviejų aukštų, su ištraukiamais stalčiais“, – dalijosi patirtimi J. Duotienė.

Pernai vasaros pradžioje įsigijusi 2 veislines pateles ir 6 triušiukus, jau užsiveisusi nemažą bandą. Pasak pašnekovės, Kalifornijos ir flandrų veislių mėsiniai mišrūnai atsparūs ligoms. J. Duotienė akcentavo, jog didžiausias jos rūpestis – patalpų, gardų švara. Pastaruosius valanti kasdien, 2 kartus per savaitę kruopščiai išplaunanti vandens ir pašarų indus.

„Triušius šeriame savo ūkyje užaugintais grūdais – avižų, miežių ir kviečių mišiniu. Be to, žiemą reikia gero šieno, o vasarą – žolės, tik ne drėgnos“, – įspėjo Janina, pridūrusi, jog šiemet planuoja pasisėti liucernos, kuri bus naudingas papildas.

Pašnekovė pasakojo, kad per žiemą augintiniams sušėrusi dvi priekabėles savo užaugintų kopūstų, apie 40 krepšių obuolių. „Literatūroje rašoma, kad kiškių mėgstamiausia daržovė – morka, tačiau mano kiškiams ji ne skanėstas – patelės užkasa. Jiems labiausiai patinka pašariniai ir puscukriniai runkeliai“, – sakė ji.

Savo mėsinius triušius ji lepinanti virtų bulvių ir miltų kukuliais, paskanintais druska. Žiemą vitaminų šaltinis – eglių šakelės. Pašnekovės teigimu, jie auga kaip ant mielių. Duotų ūkelyje užauginti triušiai – gero įmitimo, tvirto kūno sudėjimo. Vieno triušio skerdienos – pustrečio kilogramo. „Gurmanai reikalauja, kad užaugtų iki pusantro kilogramo“, – pastebėjo ji.

Reikia noro

Baitiškė sakė mylinti savo ilgaausius augintinius. Ne visi meilūs ir švelnūs, tačiau visi pažįsta šeimininkę. Ji teigė, kad šis darbas – atgaiva. Janina bendrauja su kitais triušininkais, dalijasi patirtimi. Auginti triušius nesunku, tik reikia noro.

Buvusi mokytoja pasakojo, jog viena šeima sodyboje užsiveisusi triušių, kad vaikai pamiltų gyvūnus, išmoktų juos prižiūrėti, išsiugdytų pareigą ir atsakomybę. Juk kasdien šerti, valyti gardus – geros pamokos. Tačiau ir nauda didelė: užsiaugina ekologiškos triušienos. Prekybos centre jos kilogramas kainuoja apie 25 Lt, tačiau tik pats užsiauginęs žinai, ką valgai.

J. Duotienės teigimu, per metus patelė atsiveda 4 vadas, vidutiniškai po 8 triušiukus. Jie subręsta per 5 mėnesius ir tinka mėsai arba kergti. „Šeima, norinti šiltuoju metų laiku užsiauginti triušių, galėtų įsigyti 3 pateles ir patinėlį. Galima pirkti sukergtas“, – patarė ji.

Šventei – gurmaniški patiekalai

Ekologiškais pašarais šeriamų triušių mėsos patiekalai įprasti ant Duotų šeimos stalo. Juos mėgsta ir vaikai, gyvenantys savarankiškai. Savo užaugintų ilgaausių mėsa aprūpina draugus bei pažįstamus.

J. Duotienė akcentavo, kad triušiena labai skani. Jos teigimu, ši dažniausiai perkama vaikams ir pagyvenusiems žmonėms. Janina pasakojo, kad Velykų vaišėms paruošianti delikatesinių valgių iš triušienos. „Šlauneles įtrinti druska, pabarstyti žvėrienai skirtais prieskoniais arba peletrūnais, čiobreliais, raudonėliais, pipirų mišiniu. Palaikius per naktį, apvynioti plonomis rūkytos šoninės juostelėmis ir, įdėjus į „rankovę“, kepti orkaitėje. Panašiai paruošus, tik be šoninės, galima kepti visą triušį. Garnyras – bruknių uogienė, konservuotų persikų puselės, brokoliai, troškinti su voveraitėmis“, – pasakojo Janina.


  • Šiuo metu Lietuvoje veikia 7 dideli triušių ūkiai. Populiariausios veislės – Belgijos milžinai, Prancūzijos avinai, Vokietijos dėmėtieji milžinai, didieji šviesiai sidabriniai, burgundai, Vienos mėlynieji, Naujosios Zelandijos baltieji ir kiti.
  • Pradėjus auginti triušius, juos reikia vakcinuoti nuo ligų. Iš viso žinoma apie 50 ligų, kuriomis serga triušiai. Dažniausiai suserga dėl blogo šėrimo, netinkamų laikymo sąlygų. Per šiltąjį sezoną šeimos ūkyje galima užsiauginti triušių mėsai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content