bibliotekininke iš Dituvos
Šiemet dituviškių Butkų Velykos kitokios. Ir jų šventinis stalas kuklesnis, nes nesulauks, kaip įprastai, savo giminaičių – susės tik namiškiai.
„Visada prie Velykų stalo susėsdavome grįžę iš Prisikėlimo Mišių, pakylėti, tarsi naujai nušvitę, – šyptelėjo bibliotekininkė J. Butkė. – Šiemet stengsimės nuotaikos neprarasti užsidarę namuose.“ Taigi Jurgita ruošiasi šventei – su trylikamete dukra dažė margučius įvairiais būdais: dekupažu, svogūnų lukštais, raižydamos, išbandė ir naujas technikas.
„Prie stalo susėdus šeimos galva – vyras ima margutį ir daužiasi su visais, – kalbėjo Jurgita. – Reikia mokėti jį laikyti, kad išsaugotum savo ir sumuštum kito. Šios paslapties jis neatskleidžia.“
Viena iš tradicijų nesikeis ir karantino metu: savo sodyboje šeima ridens margučius.
MIŠRAINĖ SU RŪKYTA VIŠTIENA
- Pirmiausia paruošti majonezą (naudoja „Kėdainių“) su česnaku, kurio dėti pagal skonį. Jo reikia pertepimui.
Reikalingi produktai: rūkytos vištienos šlaunelė, konservuotų kukurūzų indelis, fermentinio sūrio, pomidorų, skrudinto batono, žalumyninių daržovių papuošimui. Visus produktus, išskyrus kukurūzus, supjaustyti kubeliais. Pirmas sluoksnis – rūkytos vištienos, pertepti paruoštu majonezu. Ant jo sudėti konservuotus kukurūzus ir vėl – majonezo. Užberti kubeliais pjaustyto fermentinio sūrio, užtepti majonezo. Tada uždėti sluoksnį pjaustytų pomidorų ir majonezo. Paskutinis sluoksnis – batono kubeliai, skrudinti orkaitėje. Puošti petražolėmis, krapais, „gėlytėmis“ iš pomidoro. Patariama mišrainę pasiruošti iš vakaro, o paskutinį, batono, sluoksnį uždėti prieš patiekiant.
Virginija LAPIENĖ