… dreverniške Anita Venckiene
Dreverniškė A. Venckienė, laukdama prieš 30 metų matytos draugės Nijolės, kuri atvažiavo pasisvečiuoti su dukra Vilma, iškepė aviečių pyragą.
„Kodėl aš nežinojau, kad šiandien iškepei pyragą?“ – nustebo vienas dreverniškės Anitos Venckienės anūkas, kai ši padėjo kepinį ant stalo. Nors saldumynais moteris penkis anūkus palepina dažnai, šį kartą pyragas su avietėmis pirmiausia buvo skirtas ypatingiems svečiams.
Šnekučiuojantis su smagia šeimyna, į kiemą įsuko automobilis. Viešnių Anita laukė nuo pat ryto, ką ten nuo ryto – 30 metų! Prieš tiek laiko dreverniškė gyveno Naujojoje Akmenėje, kur susipažino su Nijole. Anuomet kaimynės susidraugavo, bet Anitai išsikrausčius į pamarį, bičiulystė nutrūko. „Mano sūnus surado buvusią kaimynę Drevernoje“, – džiaugėsi Nijolė, į svečius atvažiavusi su dukra Vilma. Paklausta, ar jau tada Anita kepė gardžius pyragus, Nijolė nusišypsojo: „Ne, ir sąlygų nebuvo. Gyvenome bendrabutyje.“
Anita prisipažino pati nelabai mėgstanti saldumynus: „Žentas, grįždamas iš komandiruotės, visada parveža šokolado. Pabūna namie, vėl išvažiuoja porai mėnesių, vėl šokolado parveža, o aš vis tą patį anūkams tebedaliju.“ Šiems močiutė ir pietus dažnai paruošia, ir keksiukų, pyragų netingi iškepti. Kad vaikai jų neatsivalgo, buvo aišku vos aviečių pyragą pamatė pavėsinėje – kaip mat apspito stalą. O Anita su „Bangos“ skaitytojais tokią džiugią dieną mielai pasidalijo receptu.
Aviečių pyragas
225 g miltų, 3 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių, 85 g minkšto sviesto, 130 g cukraus, 1 kiaušinis, 125 ml pieno, aviečių.
Visus komponentus, išskyrus avietes, gerai sumaišome ir tešlą supilame į sviestu pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą skardą. Avietes išdėliojame ant pyrago viršaus. Ant aviečių barstome cukrų su cinamonu. Kepame apie 40 min. 180 laipsnių temperatūroje. Vietoj aviečių galima dėti kitas uogas ar slyvas.