Europos žemėlapyje – sumanusis Brožių kaimas

Autorės nuotr.: Brožių bendruomenės pirmininkė V. Riaukienė: „Brožių bendruomenę pristato kaip verslumo pavyzdį.“

Nykimui pasmerktą Brožių kaimą Vėžaičių seniūnijoje jau dešimtmetį garsina bendruomenės įkurta „Brožių virtuvė“. Ji atlaiko išbandymus, suranda išeičių užgriuvus sunkumams ir kuria naujus planus. Brožiškiai numatę šiemet atidaryti lauko virtuvę ir siūlyti skanaus maisto čia užsukusiems gyventojams.
„Mūsų kaimas Europos žemėlapyje pažymėtas kaip sumanusis. Mūsų bendruomenė rodoma verslumo pavyzdžiu“, – didžiuodamasi kalbėjo Brožių bendruomenės pirmininkė Vida Riaukienė.
Sunkumai nestabdo
Prieš 10 metų Brožių bend­ruomenė pasinaudojo parama pagal kaimo plėtros programas ir įsirengė modernią virtuvę. Per sėkmingos veiklos dešimtmetį sukūrė keliolika darbo vietų.
Pradėjusi nuo trijų darbuotojų, kurie dirbo pagal individualios veiklos pažymėjimus, „Brožių virtuvės“ komanda išaugo iki penkiolikos. V. Riaukienės teigimu, visi dirba pagal darbo sutartis.
Maistą pradėjusi pardavinėti Gargždų turguje, „Brožių virtuvė“ iki šiol čia laukiama: dienos pietumis gardžiuojasi daug nuolatinių pirkėjų. Beje, šiuo metu sočiai pavalgyti kainuoja apie 7 eurus.
Prieš dešimtmetį brožiškiai pradėjo išvežiojamąjį maitinimą – gamino ir pristatė pobūviams, konferencijoms, kitiems susibūrimams. „Mums sekėsi – buvome pirmieji rajone, teikiantys šią paslaugą. Po pandemijos išryškėjo stipri konkurencija – atsirado daug namuose gaminančių ir maistą pristatančių šeimininkių. Reikia labai stengtis, ieškoti užsakymų, kad išsilaikytume. Tai nelengva, nes pabrango kuras, padidėjo mokesčiai, darbo užmokestis“, – kalbėjo V. Riaukienė.
Ji neslėpė, jog metų pradžioje visada būna štilis, tačiau „Brožių virtuvės“ tai nebaugina. „Turime stabilias pajamas ir džiaugiamės, – patikino pašnekovė. – Dabar maistą ruošiame dvejiems globos namams, lauko darželio vaikams.“
Tapo verslumo pavyzdžiu
Prieš metus bendruomenė įgyvendino dar vieną projektą „Vietos augintojų ir bendruomenės įtraukimas kuriant trumpąją maisto grandinę Brožių kaime“.
„Brožių virtuvės“ patalpose įrengus daržovių perdirbimo ir sultinio virimo cechą, čia verdami, vakuumuojami, šaldomi sveikuoliški sultiniai. „Nuvalytas daržoves pristatome Gargždų ligoninei, vaikų darželiams, Veiviržėnų ugdymo įstaigoms, – sėkminga veikla džiaugėsi V. Riaukienė. – Mes naudojame daržoves, kurias užaugino vietos ūkininkai.“
„Brožių virtuvė“ taip pat įsirengė jaukias degustavimo patalpas, kur renkasi įvairios žmonių grupės į edukacijas degustuoti daržovių sultinių.
Pernai čia apsilankiusi pirmoji šalies ponia Diana Nausėdienė apžiūrėjo modernų daržovių perdirbimo ir sultinio virimo cechą, kitas erdves ir pagyrė verslią Brožių bendruomenę, išgarsėjusią šalyje. „Mus laiko vietos bendruomenės verslumo pavyzdžiu. Mūsų kaimas Europos žemėlapyje pažymėtas kaip sumanusis kaimas, – patenkinta kalbėjo V. Riaukienė. – Pas mus lankosi delegacijos ir domisi, kaip kurti bendruomeninį verslą, darbo vietas ir jas išlaikyti. Šiemet jau sulaukėme ne vienos grupės.“
„Brožių virtuvės“ dažnai klausia, kodėl į ją užsukus negalima pavalgyti. „Mes neturime sąlygų maitinti vietoje – teikiame tik išvežiojamojo maisto paslaugą, – dėstė V. Riaukienė. – Tačiau tokie pageidavimai skatina tam pasiruošti ir patenkinti žmonių norus.“
Taigi „Brožių virtuvės“ planuose – įrengti lauko virtuvę su duonkepe krosnimi, pavėsinėmis. „Virsime troškinius, iš ekologiškų miltų kepsime duoną, bandeles – kursime savo receptūras ir džiuginsime žmones sveiku maistu. Tikiuosi, kad šią vasarą atsiras galimybė pavalgyti Brožiuose“, – žadėjo pašnekovė.
Virginija LAPIENĖ

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content