Galvijus ir javus auginantys biržiečiai nepamiršta ir senųjų alaus gaminimo tradicijų

Mockūnuose, išpuoselėtoje Kęstučio Valentinavičiaus sodyboje, su Biržų rajono Ūkininkų sąjungos nariais susitikęs ministras Kęstutis Navickas aptarė pievų atkūrimo, integruotos kenksmingų organizmų kontrolės, melioracijos priežiūros bei kitas aktualijas.

K. Valentinavičius sako, kad pradėjęs ūkininkauti tvartą susirentęs pats. Dabar 50 karvių laikomos šaltojo tipo tvarte, iš kurio kada panorėjusios keliauja į elektriniu piemeniu aptvertas netoliese tvarto ir namų plytinčias ganyklas.

Valentinavičiai dirba apie 140 ha: augina kviečius, miežius, rapsus,  kukurūzus.  Intensyviai naudojamos ganyklos ir pievos atnaujinamos kas trejus metus. Pašarus pieno ūkiui gamina patys. 

„Gyvulininkystėje svarbiausia kokybiški pašarai. Per metus iš karvės melžiame 10 tonų pieno”, ‒ sako ūkininkas.

Kęstutis spėja ne tik prižiūrėti ūkį, puoselėti sodybą, bet ir neapleidžia senųjų biržiečių ir protėvių tradicijų – savo reikmėms senoje pirtelėje, mediniuose kubiluose, gamina senovinį alų, kurį vadina ūkio paveldu. Jis sako, kad apie naminės degtinės legalizavimą kalbantys parlamentarai šias kalbas turėtų pradėti nuo leidimo parduoti tradicinį naminį alų.

Kęstučio sodyboje ministras su rajono ūkininkais aptarė daug aktualių temų, viena jų – integruotos kenksmingų organizmų kontrolės reikalavimai. Po diskusijų ministras teigė, kad dalis reikalavimų bus peržiūrėta ir pateikta aiškiau, suprantamiau.

Žemės ūkio ministerijos informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content