Gardžiuokimės su gargždiške mokytoja Rima Smirnoviene
„Didžiausia atrakcija būdavo, kai išvažiavus tėvams ateidavo klasės draugės Alina ir Aida ir kepdavome bulvinius blynus, pasikasusios bulvių mūsų darže“, – šypsojosi R. Smirnovienė, dabar išbandanti įvairiausių valgių receptus.
Ko tik vaikai neprisigalvoja, kai namuose lieka vieni! Dažniausiai tėvai nuo jų slepia degtukus, vaistus, aštrius daiktus, bet turbūt ne miltus, cukrų ar kiaušinius. „Kranto“ pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokytoja Rima prisipažino, kad būtent tie produktai ją viliodavo vaikystėje, kai tėvai išeidavo į darbą, o ji visą dieną likdavo viena. Na, dar bulvės darže, kai su draugėmis užsimanydavo bulvinių blynų…
„Mama išmokė kepti biskvitus, padėdavau jai, kai kepdavo sausainius, gamindavo „Tinginį“ ir iš mažų kietų tešlos rutuliukų tortą, kurį sulipindavo medumi. Gaila, kad ji nebeprisimena kito torto, skirto didžiosioms šventėms, recepto“, – pasakojo Rima. Vaikystėje paslapčia nuo mamos ji ne kartą išbandė elektrinę vaflių keptuvę, kurią buvo padovanojęs dėdė. Tiesa, vafliai, kuriuos reikėjo susukti vamzdeliu, ne visada pavykdavo. Kad mama, grįžusi iš darbo nieko neįtartų, savo nesėkmingus kepinius suvyniodavo ir išnešdavo į šiukšlių dėžę netoli namų. Tačiau šie bandymai ir mamos pamokos nenuėjo veltui – dabar Rima artimuosius lepina fantastiškais pyragais, apimta, kaip pati sako, kepimo manijos, nusipirko popsiukų kepimo formą. Išbandyti receptai papildo naujoves mėgstančios moters receptų knygą. Be saldumynų, kuriais mėgaujasi šeima, vaišinasi draugai, ji ruošia įvairiausias užkepėles, vištieną saldžiarūgščiame padaže, o Kalėdų vaišės neįsivaizduojamos be baravykų su svogūnais, kiaušiniais, žirneliais ir majonezu mišrainės.
Sūnus Artūras, kelias vasaras dirbęs pajūrio kavinėse, paragino tėvus vartoti daugiau daržovių, beveik atsisakyti padažų. Pasigaminti pietus jam nėra problema, tuo labiau, kad gaminti moka ir tėtis Dmitrijus. Aistringas žvejas pats doroja pagautas lydekas ir kepa kotletus, tačiau šiandien skaitytojams siūlome Rimos ne kartą išbandytą daržovių užkepėlės receptą.
Patiekalas turėtų patikti ir vaikams. „Vaikystėje buvau labai nevalgi, todėl mama netoli stalo turėdavo rykštelę. Mokykloje anuomet irgi versdavo suvalgyti visą maistą lėkštėje. „Pagalbos“ prašydavau klasės draugės Alinos“, – šypsojosi Rima, prisiminusi vaikystės nutikimus.
Daržovių užkepėlė (turėtų pakakti 6 asmenims)
- Reikės 5–6 kiaušinių, 100–200 g špinatų, 1 didelio poro, 2–3 pomidorų, 1 brokolio arba žiedinio kopūsto (galima maišyti abiejų), 100–150 g sūrio, krapų arba svogūnų laiškų, mėgstamų prieskonių, pagal skonį druskos.
Nuplautus špinatus ir susmulkintus porus apkepinti keptuvėje su druska ir prieskoniais, sudėti į skardą, pateptą aliejumi. 2–3 min. apvirtą pasirinktą kopūstą supjaustyti žiedynais ir sudėti ant špinatų, tada sluoksniuoti skiltelėmis supjaustytus pomidorus. Išplaktus plaktuvu kiaušinius su pienu, druska, pipirais užpilti ant pomidorų. Tada pabarstyti tarkuotu fermentiniu sūriu, o ant jo krapų arba svogūnų laiškų.
Laima ŠVEISTRYTĖ
Autorės nuotr.