Gardžiuokimės su gargždiškiu Kastyčiu Pukinsku
Pagal profesiją inžinierius statybininkas K. Pukinskas nuo jaunumės sportavo – ne tik žaidė tinklininkų komandoje, kuri gynė Klaipėdos rajono garbę. Jis entuziastingai dalyvavo meno saviveikloje, domėjosi fotografija. Neseniai buvusius klasės draugus nustebino dar vienu pomėgiu – valgių gaminimu.
„Man tai nieko naujo – kadaise mamai (ji buvo mokytoja) virtuvėje padėdavau skusti bulves ir panašiai. Užaugęs dirbau vyriškus darbus – valgiau, ką paduodavo, nes pats gaminti neturėjau laiko“, – kalbėjo Kastytis.
Išėjęs į užtarnautą poilsį panoro tuos pačius valgius pagaminti kitaip. „Internete – gausybė receptų. Pradėjau nuo pyragų. Išsirinkau paprasčiausio receptą – kepu obuolių pyragą“, – sakė pašnekovas.
Jam labai patinka improvizuoti. „Iš pradžių įdėjau tarkuotos apelsino žievelės, – šypsojosi Kastytis. – Mažiau nei parašyta recepte dedu cukraus.“
Taigi šį pyragą buvo įpratęs kepti ir bet kokiai progai juo pradžiugindavo artimuosius ar svečius. „Parduotuvėje pirkti neįdomu, – sakė Kastytis. – Jeigu keptų moteris – irgi nenuostabu, o kai pyragą iškepa vyras…“
Ruošdamasis klasės draugų susitikimui po 50 metų, norėjo juos pradžiuginti tuo, ką sugeba. Geriausiai sekasi kepti obuolių pyragą. „Bet aš sugalvojau vietoj obuolių įdėti uogienės. O ši įkaitusioje orkaitėje išsiveržė per kraštus, ir pyragas susmego. Teko kepti antrą“, – prisipažino gardėsių kepėjas. Ir patarė neeksperimentuoti ruošiantis rimtai progai.
O paragavę pyrago buvę bendraklasiai nustebo, jog K. Pukinskas atrado naują pomėgį. „Aš atsitiktinai sužinojau, jog mano senolis iš mamos pusės buvo kepėjas. Manau, kad ir mano genuose yra miltų“, – juokavo Kastytis.
Obuolių pyragas
- Reikia 3 kiaušinių, 1 stiklinės cukraus, 1 šaukštelio vanilinio cukraus, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 1,5 stiklinės miltų, 100 ml kondensuoto pieno, 2 obuolių, cukraus pudros.
Kiaušinius išplakti su cukrumi ir vanilinu, suberti miltus, kepimo miltelius, kondensuotą pieną ir gerai išmaišyti.
Nuluptus obuolius supjaustyti riekelėmis. Išpylus tešlą į kepimo skardą, išdėlioti obuolių skilteles (galima jas pavolioti cinamone). Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 170 oC apie 40 min. Iškepusį ir šiek tiek atvėsusį pyragą apibarstyti cukraus pudra.