Gardžiuokimės su Gargždų PSPC slaugytoja Daiva Šapaliene

Jeigu esate saldumynų mėgėjas ir trokštate išbandyti naujus receptus, bet dar tebesvarstote, kuo per šiuos Naujuosius palepinti namiškius ir svečius, galbūt pravers gargždiškės Daivos receptas. Tokio, ko gero, nerasite internete, nes jį moteris išmoko iš savo mamos, o ši – iš savo mamos. Ne veltui tortas su manų koše vadinamas šeimos tortu.

„Abi su seseria Violeta matėme, kaip mama namuose net pagal užsakymus kepdavo pyragus, sausainius, grybukus. To ji išmoko iš savo mamos, kuri pyragus ir bandeles prieš daug metų veždavo parduoti į turgų“, – prisiminė Daiva, dar vaikas būdama labai norėjusi išmokti kepti „Napoleoną“. Tortas, kuriam reikia nemažai laiko, kantrybės ir įgūdžių, dabar Daivai jau nebeatrodo toks sudėtingas, ir per Naujųjų metų sutiktuves juo, papuoštu keptomis rožytėmis, mėgausis namiškiai ir draugai.

Daivos mama dukras išmokė ne tik kepinių, bet ir megzti. „Tačiau megzti nepamėgau. O kepti kartais galiu vieną pyragą po kito ir vaišinti bendradarbes. Kai pabosta, nekepu kelias savaites, mėnesį. Žinodamos mano silpnybę, kolegės, ragavusios ir gyrusios pyragus, sako, kad man reikėjo rinktis konditerės specialybę, o ne mediciną“, – šypsojosi Daiva, neatsispirianti pagundai imtis vis sudėtingesnių kepinių. Jų receptų pasiūlo ir bendradarbės. Medikė kaupia patikusių kepinių receptus kaip ir mama, kurios sąsiuvinis vietomis jau išblukęs. Vis dėlto Daivos mama gali būti rami – tiek „Napoleoną“, tiek tortą su manų koše dukra išmokys kepti marčią ir savo dukrą Juliją. Seni receptai bus perduodami iš kartos į kartą.

Beje, moteris kepa vis iš tokių pat kvietinių aukščiausiosios rūšies miltų tiek tortus, tiek pyragus, tiek sausainius. Sako, jog nelabai mėgstanti cinamoną, tačiau naudojanti apelsinų ir citrinų žieveles, jų sultis. O tortui su manų koše rekomenduoja rinktis geriausius manus.


Tortas su manų koše

  • Reikės 3 kiaušinių, 1 stiklinės + 3 arbatinių šaukštelių cukraus, 130 g + 300 g + 0,5 valgomojo šaukšto sviesto (tačiau ne visko iš karto), 3 arbatinių šaukštelių + 3 šaukštų kakavos, 1 stiklinės miltų, 0,5 l pieno, 3 šaukšto manų, 1 stiklinės cukraus pudros, 1 citrinos, 3 arbatinių šaukštelių grietinės, 1 arbatinio šaukštelio sodos.

    3 kiaušinius ištrinti su viena stikline cukraus. 130 g sviesto ištirpinti, suberti 1 stiklinę miltų, 1 šaukštelį išgarintos sodos, viską išsukti, padalyti į dvi dalis. Įdėti 3 šaukštelius kakavos ir iškepti abi dalis atskirai. Iškepus perpjauti, gausis keturios dalys.

    Kremui užvirinti 0,5 l pieno ir įdėti 3 šaukštus manų. Išvirtą košę atšaldyti. 300 g sviesto išsukti su 1 stikline cukraus pudros, išspausti 1 citriną, sumaišyti su sviestu, sudėti košę ir gerai išmaišyti, kad gautųsi vientisa masė. Ja pertepti iškeptus sluoksnius.

    Glaistui reikės 0,5 šaukšto sviesto, 3 šaukštelių cukraus, 3 šaukštų kakavos, 3 šaukštelių grietinės. Viską pašildant maišyti. Kai atvės, užpilti ant pertepto torto. Laikyti per naktį.

Laima ŠVEISTRYTĖ

Nuotr. iš asmeninio archyvo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content