Gardžiuokimės su Kvietinių folkloro ansamblio „Kveitys“ dalyve Janina Dapkiene

Su meile dainuojanti liaudies dainas vyriausia ansamb­lio „Kveitys“ dalyvė J. Dapkienė saugo ir iš mamos, žemaitės, paveldėtus senovinių valgių receptus. Kvietiniškė pedagogė jų visada atsineša į ansamblio dalyvių susibūrimus, vaišina svečius.

„Kraujiniais vėdarais jaunimo nebepavaišinsi: jiems per daug kalorijų, per sunkus maistas, – šyptelėjo J. Dapkienė. – O kai atsinešu į folkloro ansamblių dalyvių susibūrimus, sako, kad tai delikatesas – beregint dingsta.“ Ir jos kastinio pasigenda visi, kas tik paragauja. Iš mamos šį valgį gaminti išmokusi kvietiniškė jį savaip patobaulino. „Stengiuosi gaminti saldžiarūgštį, kuo liesesnį, – kalbėjo Janina. – Mano šeimai patinka, ypač vasarą, su karštomis, „apvaliomis“ bulvėmis. Kanapių neturiu, tai pakepinu sėmenų, ataušinusi sumalu kavamale ir įberiu į kastinį.“ Jį gardina ir pipirais, krapais, svogūnų laiškais, česnakais.

Tačiau, kol augo vaikai, kastinį buvo pamiršusi, nes šie jo nemėgo. „Pradėjus dainuoti folkloro ansamblyje, man jį priminė dalyvė Adolfina Telšinskienė“, – pasakojo J. Dapkienė. Ji tikisi, jog kastinio receptą išsaugos užaugusi anūkė Viktorija, nors dabar nėra šio valgio mėgėja.

„O girą mama kažkodėl darydavo tik Velykoms – vasarą šio gaivaus gėrimo negamindavo. Ir neišsiaiškinau, kodėl – nebėra ko paklausti“, – sakė pašnekovė.

Folkloro šventei Kvietiniuose girą ji gamino su kolegėmis, savaip improvizuodamos.


Gira

  • Reikia 3 kg juodos duonos, 10 litrų vandens, 100 g mielių, 800 g cuk­raus, saujelės apynių (pagal skonį – galima ir nedėti).

    Riekelėmis supjaustytą duoną sudžiovinti ir orkaitėje apdeginti.

    10 litrų vandens užvirinti ir sudėti paruoštą duoną, suberti apynius, sandariai uždengti puodą ir laukti, kol atvės. 100 g mielių sumaišyti su cukrumi, palaukti, kol iškils. Vandenį nupilti nuo duonos. Į šiltą sudėti mieles, 800 g cukraus ir sandariai uždaryti, kol pradės rūgti. Tada supilsčius į mažesnius indelius, dėti į šaldytuvą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content