Gardžiuokimės su maisto technologe Raminta BOGUŠIENE
VšĮ „Sveikatai palankus“ ir sveiko maisto kulinarinės studijos „Sveikatai palankus“ vadovė, sveikos mitybos specialistė ir maisto technologė Raminta Bogušienė pastebi, kad kuo mažiau įdedame darbo gamindami, tuo mažiau perdirbame maistą ir tuo jis tampa sveikatai palankesnis. Svarbiausia gaminti su gera nuotaika, prie stalo mėgautis bendravimu ir kokybišku maistu.
Raminta pataria atsižvelgti į šiuos sveikatai palankaus maisto gaminimo principus.
Rafinuotą aliejų keisti sveikatai palankesniais riebalais – ypač tyru alyvuogių aliejumi, sviestu, taip pat riebalus gauti iš kitų pieno produktų, pavyzdžiui, nesaldinto graikiško jogurto, riešutų ir sėklų.
Cukrų sumažinti ir tiesiog rafinuotą baltąjį cukrų keisti nerafinuotu cukrumi, klevų sirupu, tamsiu agavų sirupu, medumi ir pan. Saldumui išgauti dar galite naudoti šviežius, šaldytus ar džiovintus vaisius (bananus, obuolius, kriaušes, slyvas), uogas (avietes, šilauoges, braškes).
Kepdami tortus, pyragus rinkitės viso grūdo miltus: kvietinius speltų miltus, ruginius, avižinius, kukurūzų, grikių miltus, avižų sėlenas, kviečių gemalus.
Pyragų, tortų purumui puikiai tinka pieno produktai – nesaldintas jogurtas, kefyras. Kondensuotas pienas tikrai nėra geras pasirinkimas, nes ten daug rafinuoto cukrus.
Bananų ir datulių keksiukai su džiovintais abrikosais
Reikės 3 bananų; 150 g datulių; 200 g jogurto; 1 a. š. sodos; 50 ml agavų sirupo; 2 kiaušinių; 200 g kukurūzų miltų; 200 g smulkintų, mirkytų džiovintų abrikosų; cinamono; 1 a. š. vanilės ekstrakto.
Jogurtą sumaišykite su soda, supilkite į smulkintuvą, sudėkite trintus bananus, datules, kiaušinius, agavų sirupą, vanilės ekstraktą ir išplakite iki vientisos masės. Mirkytus abrikosus nusausinkite, apvoliokite kukurūzų miltuose. Išplaktą masę sumaišykite su miltais ir apvoliotais abrikosais. Kepkite 180º C temperatūroje 25 min.
Parengė Reda MILVYDIENĖ