Gardžiuokimės su Šiūparių bendruomenės pirmininke Marina Žebeliene

Tortų karaliene tituluojama šiūpariškė Marina šiuos nelabai mėgsta: tik paragauja. Jaunystėje pamėgino kepti – patiko ir nebegalėjo sustoti. „Niekada savo šeimos šventėms nepirkau torto parduotuvėje – tik savo gamybos dedu ant stalo“,– patikino ji.

Paragavusieji M. Žebelienės torto pasijunta tarsi devintame danguje. „Išmokau iš mamos, savamokslės, kuri kepė ne tik tortus, bet ir pasakiško skonio biskvitus, mielinius pyragus, įvairiausius sausainius“, – kalbėjo Marina. Ir kas gali paneigti, kad konditerės genai neperduoti iš kartos į kartą.

Šiūparių mokykloje-daugiafunkciame centre dirbančios M. Žebelienės kolegos žino, jog Rugsėjo 1-ąją ar minėdami Mokytojo dieną vaišinsis jos gardėsiais. Šiūpariškė tortus kepa ypatingomis progomis. Kitais atvejais – pyragus, sausainius.

Jos gardėsių skonį žino ir doviliškiai. Etninės kultūros centro renginiuose M. Žebelienė jais visada nustebina.

Pasak šiūpariškės, gardžiam tortui svarbiausia iškepti tobulą biskvitą. „Jam reikia kiaušinių, miltų, cukraus, vanilės. Iš šių produktų būtina tinkamai paruošti tešlą. Beje, nereikia kepimo miltelių“, – dalijosi patirtimi tortų karaliene tituluojama Marina. Įdarai gali būti įvairūs: grietinės, šokolado, grietinėlės, varškės su uogomis.

Torto apdailai šokoladą pasigamina pati. Tam reikia 3 valgomųjų šaukštų cukraus, 1,5 šaukšto natūralios kakavos ir 70 g sviesto. Viską sudėjus į indą ant silpnos ugnies kaitinti, kol ištirpsta cukrus.


RUDENINIS TORTAS

  • Biskvitui reikia 6 kiaušinių, 200 g cukraus (deda mažiau), 200 g miltų, vanilės.

    Įdarui – 300 g baltojo šokolado, 200 g plakamosios grietinėlės, 50 g sviesto, 3 stiklinių spanguolių. Išlydyti šokoladą su sviestu. Į ataušusią masę sudėti išplaktą grietinėlę ir išmaišyti.

    Biskvitui kiaušinius išplakti iki putų, po to subėrus cukrų, vanilę plakti, kol masė bus panaši į kremą. Suberiame miltus ir atsargiai maišome šaukštu. Tešlą padalijus į dvi dalis, dėti į tortinę formą ir – į orkaitę, įkaitintą iki 180 oC temperatūros ir kepti, kol pagels. (Ar iškepęs, patik­rinti pagaliuku). Ataušusius perpjauti ir pertepti įdaru. Pirmiausia patepti įdaru, ant jo užberti spanguolių, vėl dėti įdaro ir užkloti biskvito lakštu. Taip pat sudėlioti ir kitus lakštus. Baigus apipilti pasigamintu šokoladu. Pagamintą laikyti šaldytuve ne mažiau kaip 4 valandas. Beje, M. Žebelienė šį tortą pagamina per 2 valandas.

Virginija LAPIENĖ

A. VALAIČIO nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content