Gardžiuokimės su tautodailininke Ona Paulauskiene
Taip jau būna – jeigu gabus žmogus, tai gabus viskam. Puslapio viešnia gargždiškė Ona Paulauskienė – ir auksarankė, ir puiki šeimininkė. Su „Bangos“ skaitytojais Ona dalijasi jos šeimos itin mėgstamu „Draugystės“ pyragu, kurio pavėlavusiesiems prie stalo dažniausiai nelieka.
Tikras maistas
Mėsą ir pieną perka iš ūkininkų, daržoves užsiaugina pati, duoną taip pat kepa pati. Net sviestą sumuša pati. Pilni šaldikliai vaisių ir daržovių, rūsyje visada yra raugintų kopūstų, agurkų ir kitų pačios konservuotų skanėstų. Medų kopinėja savo aviliuose. Tad ir maistas pas Onutę – tikras, naminis.
Puslapio viešnia prasitarė, jog viskam kepti naudoja tik naminį sviestą, tiesa, įpila bent kelis lašus aliejaus, kad sviestas nedegtų. Tik bulvinius blynus ji kepa ant taukų. O. Paulauskienei patinka tiek mėsiškus patiekalus gaminti, tiek pyragus kepti, kad tik laiko daugiau būtų. Mat mažiausiai 12 val. per parą tautodailininkė arba mezga, arba audžia. Net naktį prabudusi griebiasi virbalų. Dar vieną valandą kas vakarą skiria knygai.
Paskanauti mamos, močiutės ir promočiutės patiekalais gali gausi šeimyna – Ona džiaugiasi sulaukusi ne tik 4 anūkų, bet jau ir 2 proanūkių. Pašnekovė prasitarė, jog jos keptą omletą itin giria anūkai: „4 kiaušinius gerai išplaku su šaukštu „Helmans“ majonezo, šiek tiek pasūdau. Kepu svieste su šlakeliu aliejaus. Gaunasi ir labai purus, ir skanus.“
Tautinės riešinės
Neįmanoma atitraukti akių nuo dailių Onos megztų riešinių. Itin populiarios – papuoštos trispalvės vėliavos spalvų karoliukais, ypač šiemet, minint Lietuvos atkūrimo šimtmetį.
Nebesuskaičiuoja puslapio viešnia, kiek tokių tautinių riešinių į užsienį iškeliavo. Specialiai jubiliejines riešines Ona sukūrė Amerikos lietuviams, su kuriais susipažino prieš porą metų kruizinių laivų terminale Klaipėdoje, kur tautodailininkė prekiauja savo rankdarbiais. Jie tada ne tik tautodailininkės gaminių prisipirko, bet ir užsisakė. Vasario 16-ąją atskris tautiečiai į Lietuvą pasipuošę Onos kurtomis riešinėmis. Ne mažiau populiarios trispalve puoštos kojinės, ypač naujagimiams.
Nuo 6 metų ji pradėjo megzti, mat mama ne tik mezgė, bet ir verpė, audė, siuvo. „Neatstojau, lindau mamai į akis, kad mane išmokytų. Nupirko mezgimo knygą ir liepė savarankiškai bandyti, o jei nepavyks, ardyti ir vėl bandyti. Kiek ašarų išliejau, – prisimena Ona. – Ir kai jau visai niekas nesigaudavo, mama parodydavo.“
Šeštoje klasėje jau mokėjo ir juostas austi, tik tėvas labai pykdavęs, kad mokslams mažai laiko belieka. Bet kai jis išeidavo iš namų, Ona su mama skubėdavo prie audimo staklių, mat jų austas juostas greitai išpirkdavo, taip darbščios auksarankės papildomai užsidirbdavo. Austi tautines kaklajuostes – vienas iš malonių Onos dabartinių užsiėmimų.
Visuose O. Paulauskienės rankdarbiuose matoma ypatinga darbo ir medžiagų kokybė, kruopštumas, ne veltui tiek metų Kauno dailės kombinate „Žilvitis“ dirbta. Sukauptą patirtį Ona perdavė ne tik dukrai Vidai (Vida Kuznecovienė – taip pat tautodailininkė – aut. pastaba), jau ir proanūkę išmokė austi ir megzti, ne tik anūkes.
Draugystės pyragas
- Tešlai reikės 300 g sviesto, 150 g cukraus, 2 kiaušinių, 3 šaukštai grietinės, 600 g miltų, 1 šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnelio druskos.
Įdarui reikės 300 g obuolienės arba kitokio džemo, 600 g varškės, 100 g cukraus, vanilės, 3 kiaušinių (vienas trynys aptepimui).
Kambario temperatūros sviestą išsukti su cukrumi. Po vieną įmušti kiaušinius gerai išsukant. Sudėti grietinę ir vėl gerai išmaišyti. Suberti sumaišytus su kepimo milteliais bei druska miltus. Užminkytą tešlą padalinti į dvi dalis (viena, kad būtų kiek didesnė).
Iškirpti skardos dydžio kepimo popierių, bet kad būtų ir krašteliams. Ant jo iškočioti didesnįjį tešlos gabalą, perkelti į skardą. Likusią tešlą padėti į šaldytuvą. Kepti iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Ištraukus šiek tiek atvėsinti.
Įdarui baltymus atskirti nuo trynių (vieną trynį palikti aptepti viršui) ir išplakti iki standžių putų. Varškę išsukti su tryniais, cukrumi ir vanile. Atsargiai įmaišyti baltymus. Ant pravėsusio apkepto pado paskirstyti obuolienę, o ant jos – varškės įdarą.
Iškirpti pagal pyrago dydį kepimo popierių ir ant jo iškočioti antrąją tešlos dalį, ja užkloti varškės įdarą. Viršų patepti tryniu. Tada baigti kepti pyragą toje pačioje temperatūroje dar 40 minučių.
Vida VALAITYTĖ-IVAKHNENKO
Autorės nuotr.