Gardžiuokimės su tinklaraštininke, pusryčių guru Gabriele ŽUTAUTAITE

Gargždų „Vaivorykštės“ gimnaziją baigusi Gabrielė į Vilnių studijuoti išvyko viso labo mokėdama susitepti sumuštinį. Tačiau dabar socialiniuose tinkluose ją seka keli tūkstančiai internautų, mat Gabrielė tapo pusryčių guru, veda tinklaraštį www.pusryciams.com.

Pasuko rinkodaros ir virtuvės link

– Papasakok, kokie keliai vis dėlto tave atvedė į virtuvę?

– Apie šį kelią nesvajojau ir jo neplanavau, viskas susiklostė labai natūraliai. Išsikrausčius iš tėvų namų Gargžduose, mano žinios virtuvėje išties buvo labai ribotos. Pratusi prie skanaus mamos maisto, norėjau išmokti jį gaminti. Pradėjau nuo bazinių technikų ir receptų, netrukus jau eksperimentavau ir gilinausi į gaminimo subtilybes. Ilgainiui maisto gamyba tapo kone dažniausia laisvalaikio forma – į virtuvę žengiau ir pramogauti, ir pailsėti po sunkios darbo dienos. Šiandien vien kiaušinius galėčiau paruošti jau mažų mažiausiai skirtingais 9 metodais.

– Tavo pomėgis šeimininkauti tapo viešas: receptais, patarimais dalijiesi socialiniuose tinkluose. Tave seka keli tūkstančiai žmonių, tad jau esi tituluojama „influencere“ (nuomonės formuotoja). Ar iš tiesų įmanoma iš to išgyventi, ar paraleliai dirbi ir žemiškesnį darbą?

– „Vaivorykštėje“ man geriausiai sekėsi humanitariniai mokslai, tad save traktuoju kaip tekstų žmogų. Nusprendžiau studijuoti žurnalistiką, „Bangos“ redakcijoje net atlikau praktiką. Visgi po šešerių metų nuo mokyklos baigimo viskas susiklostė įdomiau nei tikėjausi. Po pirmųjų metų studijas Žurnalistikos institute iškeičiau į politikos mokslus, o dabar dirbu rinkodaros srityje. Jau studijuodama pirmame politikos mokslų kurse gana atsitiktinai pradėjau karjerą rinkodaroje. Taip patiko, jog vis dar savo ateitį sieju su šia sritimi. Šiuo metu valdau projektus ženklodaros agentūroje. O veikla socialiniuose tinkluose, tinklaraščio vedimas man visada rūpėjo kaip erdvė savirealizacijai, niekad neturėjau tikslo iš jos uždirbti. Tačiau, atsiradus tokiai galimybei, nusprendžiau atsakingai rinktis reklamos partnerius, dirbti tik su tais prekių ženklais, kurių vertybės man artimos, reklamuoti produktus, kuriuos pati perku ir vartoju. Tad sutinku gal tik su trečdaliu visų gaunamų pasiūlymų.

Prioritetas – augalinei mitybai

– Kokia mitybos filosofija vadovaujiesi?

– Esu visavalgė ir mityboje palaikau balansą. Pastaruoju metu į racioną stengiuosi įtraukti kuo daugiau augalinės kilmės produktų, grūdinių kultūrų, vartoti mažiau mėsos. Siekdama būti draugiškesnė gamtai, namuose beveik atsisakiau mėsos produktų – taip pajaučiau teigiamus savijautos pokyčius.

– Kaip pasikeitė tavo mityba per karantiną? Galbūt turėtum patarimų, ne veltui juokaujama, kad greitai reikės kaukių ir namuose, kad būtų mažiau varstomos šaldytuvo durys, pasirodo, žmonės žymiai dažniau užkandžiauja?

– Mano mityba beveik nepasikeitė arba pasikeitė teigiamai. Iki šiol dažniausiai koją pakišdavo persivalgymai kavinėse, baruose ar restoranuose, o dabar tokių progų paprasčiausiai nebėra. Jei norisi užkandžiauti, svarbiausia turėti ne tik skanių, bet ir sveikų užkandžių. Aš šaldytuve beveik visada turiu valgyti iškart paruoštų pjaustytų morkų, kurios puikiai tinka su humusu, spintelėse – riešutų, juodojo šokolado, šviežių vaisių. Mano mėgstamiausias derinys – obuolio skiltelės arba banano gabalėliai su riešutų sviestu.

– Ką lepini savo patiekalais?

– Turbūt labiausiai šiuo klausimu pasisekė mano antrajai pusei – jam tenka ragauti visus mano gamintus pusryčius. Ne karantino metu mėgstu gaminti ir didesnėms kompanijoms, pavyzdžiui, pasikviesti draugus šventinių pusryčių.

Tikiu, kad bet kokia veikla sekasi geriausiai, kai į ją sutelki visas mintis ir pastangas. Maisto gamyba – ne išimtis. Todėl įžengusi į virtuvę stengiuosi visas blogas mintis ir nuovargį palikti užnugaryje, o lėkštėje pateikti tik tai, kas gera.


ŠAKŠUKOS RECEPTAS

  • Gabrielės mėgstamiausias visų laikų pusryčių receptas – izraelietiška kiaušinienė šakšuka. Tai kiaušiniai, kepti aromatingame pomidorų padaže.

    Ingredientai:

    Skardinė (400 g) smulkintų konservuotų pomidorų; mažas svogūnas (tinka ir baltas, ir raudonas); nedidelė raudonoji paprika; 2–3 česnako skiltelės; 100 g avinžirnių (tinka ir konservuoti, ir virti); 4 kiaušiniai; 1 a. š. saldžiosios paprikos miltelių; pusė a. š. malto kumino; žiupsnis aitriosios paprikos (šviežios, džiovintos arba miltelių); druskos pagal skonį; 1 a. š. cukraus; 1 valg. š. trupinto fetos sūrio; sauja šviežių petražolių; gabalėlis sviesto kepimui.

    Gaminimo eiga

    Susmulkinkite visas daržoves. Į keptuvę įdėkite gabalėlį sviesto, pakepinkite pirmiausia papriką, tada svogūną, česnaką, galiausiai, kai viskas gražiai apkeps, sudėkite nusausintus avinžirnius.

    Ant kepančių daržovių supilkite prieskonius: druską, saldžiąją papriką, kuminą, aitriąją papriką.

    Kai prieskoniai šiek tiek apkepa, supilkite pomidorus. Pamaišykite, įdėkite cukraus, jeigu trūksta – druskos, ir leiskite visai masei bent 10 minučių pasitroškinti.

    Keptuvės turiniui išsitroškinus, padaže šaukštu padarykite duobutes ir atsargiai įleiskite kiaušinius.

    Kai kiaušiniai iškepa (baltymas iškepa, o trynys lieka skystas), pabarstykite feta, petražolėmis.

Agnė ADOMAITĖ

Gabrielės ŽUTAUTAITĖS ir Dovaldės BUTĖNAITĖS nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content