Gardžiuokimės su ūkininke Genute Skrobliene iš Peskojų kaimo
Gardžiausius valgius Genutė gamina iš savo užaugintų daržovių, naminės mėsos ir pieno produktų. Skaniausias vasaros pyragas – biskvitas su plakta grietinėle ir braškėmis, universaliausias patiekalas – orkaitėje kepta mėsa su daržovėmis.
„Vasarą valgome daug daržovių, tačiau jų neužtenka – reikia ir mėsos. Mes užsiauginame paukščių, turime jautienos, bet mūsų mėgstamiausia – kiauliena“, – kalbėjo G. Skroblienė. Tačiau virtuvėje mėgstanti suktis šeimininkė karštą vasaros dieną stengiasi joje neužsibūti.
Ji atradusi universalų patiekalą, kurį gaminant nereikia nuolat stovėti prie viryklės. „Mėsą, supjaustytą gabaliukais, apibarstytą prieskoniais, apkepu keptuvėje ir dedu į kepimo indą. Ant jos – įvairių daržovių: bulvių, cukinijos, svogūnų, morkų, paprikos, kurias prieš tai sumaišau. Uždedu kopūsto lapų, uždengiu dangčiu ir kepu orkaitėje 1–1,5 val. Norint, kad greičiau iškeptų, galima uždėti folijos.“
Pasak Genutės, šis valgis labai skanus pagaminus laužavietėje, tačiau labai patogu kepti namuose – greita ir labai skanu.
G. Skroblienė mėgsta kepti ir saldžius gardėsius. Skaniausias vasaros pyragas – biskvitas su plakta grietinėle ir braškėmis ar kitomis uogomis. Šiuo pomėgiu užsikrėtė marti Ramunė. „Prireikus proginio torto, prašau ją, kad iškeptų“, – prisipažino Genutė. Gardumynų receptais ji mielai dalijasi su skaitytojais.
BEZĖ TORTAS SU BRAŠKĖMIS IR MASKARPONĖS SŪRIU
- Reikia 125 g minkšto sviesto, 125 g +200 g +75 g cukraus, 2 pakelių vanilinio cukraus, 150 g miltų, 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių, 3 šaukštų migdolų plokštelių, 500 g braškių, 200 g grietinėlės, 4 šaukštelių želatinos, indelio maskarponės sūrio, 4 šaukštų citrinos sulčių, šaukšto pieno, žiupsnelio druskos.
Riebalais ištepti tortinę. Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų. Sviestą ir 125 g cukraus, 1 pakelį vanilinio cukraus gerai ištrinti, po vieną įmaišyti trynius. Į šią masę įmaišyti miltus, kepimo miltelius ir pieną.
Pusę tešlos dėti į torto formą. Baltymus išplakti su žiupsneliu druskos, įplakti 200 g cukraus. Pusę baltymų užtepti ant tešlos, užberti migdolų ir kepti 25 min. iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (jeigu ventiliuojama karštu oru – 150 oC temperatūroje). Kitą dalį tešlos kepti taip pat.
Braškes perpjauti, sudėti ant vieno iškepto tešlos sluoksnio (naudojant trintas, šaldytas, reikia želatinos). Grietinėlę išplakti su 1 pakeliu vanilinio cukraus. Maskarponę išmaišyti su 75 g cukraus ir citrinos sultimis, įmaišyti grietinėlę, ištirpintą želatiną. Masę užtepti ant braškių. Uždėti antrą tešlos sluoksnį. Bent valandą palaikyti šaldytuve.
Virginija LAPIENĖ
A. VALAIČIO nuotr. iš archyvo