Gardžiuokimės su Žolinčių akademijos prezidente Danute Kunčiene
Neseniai Kvietinių bendruomenės namuose lankėsi Žolinčių akademijos prezidentė, knygų autorė Danutė Kunčienė. Ji pristatė savo naująją knygelę „Metų laikai mums“. Susirinkusieji šią knygelę galėjo nusipirkti. Kvietinių kultūros namų renginių organizatorė Reda Paulikienė pasakojo, kad surinktos lėšos bus paaukotos Kvietinių kaimo vaikeliui, kuriam reikalinga sudėtinga operacija.
D. Kunčienė vegetarinių valgių knygelėje savo gerbėjams bei visiems Lietuvos žmonėms išmoningai pristato valgius iš įvairių žolelių, grūdų ir jų produktų, šakniavaisinių, lapinių daržovių, vaisių, uogų. Valgių receptai išskirstyti pagal metų laikus. Tokių sveikų valgių vartojimas atsižvelgiant į gamtos pasikeitimus padės ne tik gerai jaustis, bet ir įveikti įsisenėjusias ligas – suderinta vegetarinė mityba tiesiogiai susijusi su gera sveikata.
Šventinis Kalėdų vyniotinis
500 g bemielės sluoksniuotos tešlos
Įdarui:
* 1–2 vidutinės morkos (vietoj morkų galima moliūgo)
* poras
* stiklinė raugintų kopūstų
* stiklinė šviežių kopūstų
* stiklinė smulkintų brokolių
* sauja džiovintų slyvų (vietoj slyvų gali būti džiovinti ar sūdyti grybai)
* įvairių prieskoninių žolelių pagal skonį.
Įdaro paruošimas: sutarkuotą morką (arba moliūgą) patroškinti truputyje aliejaus perpus su vandeniu, paskaninti kalendra, porą supjaustyti ir patroškinti su salieru, brokolį patroškinti paskaninant kokiu mėgstamu prieskoniu, kopūstus troškinti su voveraitėm, paskaninti prieskoninėm žolelėm, o raugintus kopūstus troškinti su spanguolėm (arba bruknėm), nedaug, kad būtų spalva, pridėti prieskoninių žolelių (salierų, baziliko, krapų).
Ant tešlos eilėmis sudėti visas daržoves ir tada suvynioti. Užbarstyti juodgrūde. Kepti orkaitėje apie 40 min. 180–200 0C temperatūroje.
Valgyti su padažu.
Padažui – šaukštas krienų, du šaukštai jogurto, šaukštas „Adžikos“ padažo (jei norite aštresnio), šaukštas baziliko pastos.
Viską sumaišyti. Gerai dera ir skanu su bruknėmis.