gargždiške kosmetologe Reda Stankevičiene
Valgių gaminimas Redai – kasdienė pareiga, nes šeima įsitikinusi, kad nieko nėra skaniau nei namuose pagamintas maistas. Turėdama daugiau laiko ji mėgsta išbandyti sudėtingesnius receptus – ir valgių gaminimo procese yra kūrybiškų elementų.
Gargžduose kosmetologe dirbanti R. Stankevičienė rytą vakarą sukasi virtuvėje – reikia ne tik paruošti pusryčius sūnums ir vyrui, bet ir pietus. Jos šeima vertina šviežią, skanų maistą, todėl nelinkusi kasdien lankytis viešojo maitinimo įstaigose.
Redai puikus pavyzdys mama, kuri daug laiko praleidžia virtuvėje gamindama valgį. Tačiau naujų receptų ji ieško internete – norėtų dažniau pagaminti įdomesnį, sudėtingesnį patiekalą, tačiau ne visada spėja.
Gamindama patiekalus Reda stengiasi naudoti naminę mėsą (kiaulienos nevalgo), naminius kiaušinius, daržoves. „Neretai kepu bulvių plokštainį, bet cepelinų neverdu“, – šypsojosi gargždiškė. Jai tenka derintis prie šeimos narių skonio, nes, pavyzdžiui, sūnūs nevalgo silkės ir žuvies.
R. Stankevičienė savo šeimą lepina gardėsiais – kepa mėgstamus pyragus. Ji prisipažino niekada šių neperkanti prekybos centre. „Kepdama gardėsius naudoju naminius kiaušinius, kokybišką sviestą, grietinę, todėl šie būna skanūs“, – dalijosi patirtimi Reda.
Ji neseniai pertvarkė savo virtuvę, kurioje praleidžia nemažai laiko. Šiuolaikiškai įrengtoje šviesioje, jaukioje erdvėje – patogūs baldai, kad būtų lengviau ir paprasčiau tvarkytis. „Virtuvė turi man tarnauti“, – šyptelėjo Reda.
Kakavinis varškės pyragas
- Tešlai reikia 250 g miltų, žiupsnelio druskos, 50 g kakavos, 50 g cukraus (deda mažiau), 160 g šalto sviesto, šaukštelio vanilinio cukraus.
Įdarui – 500 g pertrintos varškės, 100 g grietinės, 150 g cukraus (deda mažiau), žiupsnelio druskos, 2 šaukštelių vanilinio cukraus, 2 šaukštų kukurūzų krakmolo, 3 kiaušinių, 1 šaukšto viskio, tarkuotos citrinos žievelės.
Dubenyje sumaišyti miltus, druską ir kakavą. Įmaišyti cukrų, dėti šaltą, kubeliais supjaustytą sviestą. Trinti juos tarp pirštų iki vientisos smėlinės masės, supilti vanilinį cukrų. Tešlą dėti į šaldytuvą, kol bus pagamintas įdaras.
Įdarui dubenyje išsukti varškę su grietine, vanile, cukrumi, krakmolu ir druska.
Kitame dubenyje iki baltumo ir tirštumo išplakti kiaušinius. Juos dalimis įmaišyti į varškės masę.
Orkaitę įkaitinti iki 180o C temperatūros. Kepimo popieriumi iškloti 20 kv. cm kepimo formą. Joje paskleisti 2/3 trupininės masės, šaukštu sulyginus supilti įdarą. Ant viršaus užbarstyti likusius kakavinius trupinius. Kepti 50–60 min. Prieš pjaustant atvėsinti.
Virginija LAPIENĖ