gargždiške senjora Adele Grikšiene

Neseniai 87-ąjį gimtadienį minėjusi senjora A. Grikšienė metų naštos nejaučia. Jai dar neprireikė prieš porą metų įsigytos lazdos. Ji dažnai žingsniuoja į bažnyčią, namuose puoselėja daug gėlių, kepa pyragus laukdama svečių ir artimųjų.

Besišypsanti senjora Adelė pasitinka išsikepusi firminį obuolių pyragą ir „skruzdėlyną“. Ir kas gali būti gardžiau už pyragą, iškeptą su meile? Tirpsta burnoje.

Kepdama skanėstus, ji galvoja apie tuos, kuriuos vaišins. Ir tą širdies šilumą pajunta apsilankiusieji senjoros namuose.

Valgių gaminimas buvo viena iš svarbiausių tarybinės moters pareigų. „Juk ką galėjai nusipirkti parduotuvėje? Reikėjo iš to paties produkto vis kitokį, įdomesnį valgį pagaminti“, – kalbėjo pašnekovė. Savo vaikams (užaugino keturis) dažnai kepdavo sausainius, pyragus. Dabar tik sau valgio išsiverda, pyragus kepa laukdama svečių.

O turėdama laisvą valandėlę ima virbalus ir mezga kojines, šlepetes. Dailiai, skoningai derindama spalvas. Kiek jau primezgė, kiek draugių, pažįstamų, artimųjų pradžiugino šiomis dovanomis. A. Grikšienė nuo jaunystės puoselėja šį amatą. „Anksčiau buvau siuvėja, o dabar tik mezgėja“, – šyptelėjo senjora. Anksčiau mezgė drabužius – tik jais puošiasi ir dabar. Tačiau tik tamsiais – senokai neprisiliečia prie ryškiaspalvių, nes skausmas drasko sielą: per anksti iškeliavo dukrelė… Prieš metus amžinojo poilsio atgulė vyras. Netektys, su kuriomis tenka susitaikyti. „Viskas turi pradžią ir pabaigą“, – filosofiškai ištarė pašnekovė.

Ramybę ir paguodą ji randa bažnyčioje. Jau 18 metų dalyvauja Gargždų parapijos Marijos legione „Aušros žvaigždė“, gieda chorelyje. „Beveik nebėra bendraamžių – ilsisi amžinybėje, – atsiduso A. Grikšienė. – Prieš porą metų įsigijau lazdą, bet jos man dar neprireikė. Metų naštos aš nejaučiu.“

Prisiminiau Reginos Algės Gudavičiūtės eiles: „Aš nesena, ir niekad nepasensiu, nes sudaužysiu veidrodžius kreivus / Su tavimi, likime, broliškai išgersiu visus lig dugno man skirtus lašus…“

 


OBUOLIŲ PYRAGAS

 

  • Reikia 200 g miltų, 200 g kepti skirto margarino arba sviesto, 200 g cukraus, 6 kiaušinių, 3–4 rūgštesnių obuolių, šaukštelio kepimo miltelių, vanilinio cukraus, šokolado.

    Tešlai ištrinti 4 kiaušinių trynius su puse kiekio cukraus, įberti vanilinio cukraus, supilti atvėsusį ištirpintą margariną arba sviestą ir išplakti. Suberti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Tešla turi būti kietoka: jeigu nėra tokia, galima įberti daugiau miltų. Viską gerai išmaišyti ir tešlą dėti į kepimo indą (trečdalį pasilikti trupiniams). Ant jos sustatyti nuluptų ir supjaustytų obuolių skilteles. Užpilti su likusiu cukrumi išplaktus šešių kiaušinių baltymus, išlyginti. Sutarkuoti likusią tešlą. Kepti iki 180 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 35 min. Ataušinus užbarstyti cukraus pudros, tarkuoto šokolado.

Virginija LAPIENĖ

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content