Gargždų kultūros centro direktorės pavaduotoja Asta VAIČIULIENE
Kauną į Gargždus iškeitusi Asta aštuntus metus dirba Gargždų kultūros centre. Be kelionių, kino, teatro ir muzikos pavaduotoja neįsivaizduoja savo gyvenimo. Azarto netrūksta ir virtuvėje. Šeimos meniu nuolat papildomas patikusiais patiekalais iš kelionių. Iš aplankytų kraštų Asta būtinai parsiveža po patikusį angelą, taip papildydama angelų kolekciją. Pašnekovės namuose jų jau per 200 apsigyveno.
Į keliones – be agentūrų
A. Vaičiulienė su vyru į ilgesnę kelionę susiruošia kasmet. Iš anksto suplanuoja maršrutą, nuskridę išsinuomoja automobilį ir pasileidžia ieškoti įspūdžių. Turizmo agentūrų paslaugomis nesinaudoja, bet rinkdamiesi šalį pasiskaito keliautojų įspūdžius, išklauso draugų atsiliepimus. Lauktuvių veža prieskonius – ir vietos nedaug užima, ir namuose pasigaminti patikusį patiekalą galima.
„Marokas asocijuojasi su tadžinu, Italija – su nuostabiom picom ir fantastiško skonio ledais, Ispanija – su paelija, Prancūzija – su kuskusu, Čekija – su nuostabiais barščiais, Vokietija – dešrelėmis su troškintais kopūstais, Austrija – nuostabaus skonio šokoladiniais saldainiais. Olandijoje išragavome daugybę rūšių vietinių gamintojų sūrių, Portugalijoje – pyragaičių Ovos Moles, kurių yra tiktai Aveiro (portugališkoji Venecija) mieste, kur kiekvienoje kavinėje skamba fado muzika. Po kiekvienos kelionės metus degame aistra valgyti tai, ką išbandėme aplankytoje šalyje“, – gardžiais prisiminimais iš kelionių dalijasi Asta.
Marokietiškas tadžinas
Su „Bangos“ skaitytojais A. Vaičiulienė dalijasi marokietiško tadžino receptu, po kelionės tapusiu vienu iš mėgstamiausių šeimos patiekalų. Jis Maroke gaminamas specialiame moliniame inde, tačiau jam gaminti puikiai tinka ir aukštesnė keptuvė ar troškintuvas. Svarbiausia, kad dangtyje būtų skylė garui. Pagrindinės tadžino sudedamosios dalys – mėsa arba žuvis, o ant viršaus – daržovės. Anot Astos, daržovės gali būti pačios įvairiausios. Bulvės, pomidorai ir moliūgas į sudėtį įeina beveik visada, o visa kita – fantazijos ir skonio reikalas. Tinka morkos, paprika, žirniai, pupelės, cukinijos, net ir citrina. Labai svarbus elementas – prieskoniai ir prieskoniniai augalai. Šiam patiekalui naudojami svogūnai, česnakas, krapai, ciberžolė. Po kelionės į Maroką ciberžolė ir moliūgas tapo vieni iš mėgstamiausių Vaičiulių šeimos virtuvėje.
Į indo dugną sudėti susmulkintus svogūnus, česnakus. Antras sluoksnis – mėsa. Ant viršaus dedamos turimos griežinėliais supjaustytos daržovės. Pagardinama prieskoniais, svarbiausia – nepamiršti ciberžolės, kuri suteikia specifinio skonio ir nudažo patiekalą gražiai gelsva spalva. Viską sudėjus puodą uždengti ir pastatyti ant labai mažos ugnies maždaug valandai. Svarbiausia – negalima maišyti, atidarinėti dangčio ir judinti. Ir kas svarbiausia – nereikia dėti papildomai jokių riebalų.