„Gargždų vilties“ pirmininke Dovile Savickiene
„Kadangi sukiotis virtuvėje tenka kasdien, didžiulio malonumo nejaučiu. Tačiau per šventes mėgstu nustebinti tiek šeimą, tiek draugus“, – šypsodamasi prisipažįsta sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijai „Gargždų viltis“ jau vienerius metus pirmininkaujanti Dovilė Savickienė. Jos gausi šeima gyvena Rudaičiuose šalia miško, tad pastarojo gėrybės taip pat atsiduria ant Savickių šeimynos stalo.
Atsisakė cukraus ir miltų
Anot Dovilės, mityba jos šeimoje kito. Kai viena augino neįgalų sūnų Saimoną, tuomet didžiausias dėmesys buvo skiriamas jo sveikatai stabilizuoti, daug laiko teko praleisti ligoninėse, tad nebuvo kada galvoti apie mitybos niuansus. Kai Saimonui sukako 11 metų, Dovilė sutiko savo mylimą vyrą Saulių. Šeimoje gimė dvi dukrelės – Saulė Marija (7 m.) ir Akvilė (5 m.).
„Auginant mergaites, vyras turėjo tvirtą nuomonę dėl baltų miltų ir cukraus – reikia jų atsisakyti. Pradėjome labiau domėtis tuo, ką valgome. Iš virtuvės eliminavome ir rafinuotą cukrų, ir baltus miltus. Pas mus nėra saldainių. Būna, jog sako, kad visi vaikai anksčiau smaližiavo, ir nieko neatsitiko. Tačiau pripažinkime – tokių kiekių nebūdavo, parduotuvėse nevykdavo toks saldumynų viliotinis. Jei norime palepinti dukrytes, tai renkamės tik natūralius saldumynus, be pridėtinio cukraus. Juolab kad yra puikių cukraus pakaitalų – tai agavų sirupas, kokoso žiedų cukrus. Žinoma, šie produktai brangesni, tačiau mums svarbu, kokia atžalų sveikata bus ir po 50 metų“, – dėstė pašnekovė.
Miškas – vitaminų šaltinis
Dovilė pati užsiaugina didžiąją dalį produktų, kuriuos naudoja maisto gamyboje. Tačiau miškas šalia Savickių namo – taip pat gėrybių šaltinis. „Kasmet laukiame pavasario, kai pradeda kaltis pirmieji garšvų, dilgėlių, kiaulpienių lapeliai. Labai vertingi ir liepų pumpurai. Visi žalumynai atsiduria ant mūsų stalo, padeda atsigauti po žiemos. Miškas mums dovanoja ne tik daug vitaminų, bet ir teikia vidinį harmonijos jausmą – užtenka tik pasivaikščioti miško takeliais – iškart lengviau, šviesiau“, – gamtos galiomis neabejoja Dovilė.
Jos šeima valgo viską, tačiau ji pati su sūnumi Saimonu, kuriam greitai sukaks 19 m., dėl skrandžio problemų buvo pasirinkę žaliavalgystę. Tačiau dabar labiausiai orientuojasi į šarminę mitybą. „Atrandu naujus skonius, receptus. Pas mus dažnai patiekiami laukiniai ryžiai, taip pat pamėgome avinžirnius, speltą, įvairiaspalvius bolivinės balandos grūdus, burnočių sėklas ir kt. Labai svarbi mūsų mitybos dalis – vaisiai ir daržovės. Kai atidžiai laikomės mitybos plano, Saimono skrandžio problemos atitolsta, tačiau vos tik papiktnaudžiaujame, juntamas pablogėjimas“, – pastebėjo šeimos narių sveikata nuolat besirūpinanti moteris.
Daugiausia receptų ji susiranda internete. „Kas pavyksta, įsidėmiu ir gaminu dažniau, o kas ne – nugrimzta užmarštin. Šiuo metu mūsų su Saimonu mėgstamiausias laukinių ryžių su pievagrybiais receptas“, – teigia pašnekovė.
Laukiniai ryžiai su pievagrybiais
- Reikės laukinių ryžio pakelio, išmirkyto 24 val.; 6 vnt. pievagrybių; 3 svogūnų; paprikos; slyvinių pomidorų; sezamo sėklų; jūros druskos.
Išmirkytus ryžius užvirinkite ir palikite brinkti. Pasūdykite. Pakepinkite svogūnus, sudėkite pjaustytus pievagrybius, po 5 min. – pjaustytą papriką ir slyvinius pomidoriukus. Pasūdykite, patroškinkite ir sudėkite ryžius. Tada paskrudinkite sezamo sėklas ir taip pat sukratykite. Patiekite su žalumynais: salotomis, gražgarstėmis, slyviniais pomidorais, jūros druska, smulkiai supjaustytu svogūnu. Užpilą pasidarykite iš agavos sirupo, alyvuogių aliejaus ir žaliosios citrinos sulčių.
Agnė ADOMAITĖ
Nuotr. iš asm. archyvo