Girininkų bendruomenės nare Rita Mikutiene
Girininkų bendruomenės žmonės giria R. Mikutienės gebėjimus gaminti skanų valgį. Bet jai svarbu ir estetiškumas. „Mano devizas – pirma pamaitinti akis, po to – skrandį“, – šypsojosi savamokslė kulinarė.
Šio kaimo bendruomenė, susibūrusi kokia nors proga, gardžiuojasi Ritos paruoštomis vaišėmis. „Man padeda Živilė ir Irena – pasitarusios kartu įgyvendiname gardų „projektą“, – šypsojosi ji.
„Aibės“ parduotuvės Girininkuose įkurtuvėms R. Mikutienė iškepė 6 kg sveriantį tortą „Rafaelis“. Kas paragavo, pirštus laižėsi. Jam prireikė net 15 kiaušinių, beveik litro grietinėlės. Ne, šio recepto neatskleidė, tik prasitarė naudojanti naminius produktus – perka iš kaimo ūkininkų.
Pašnekovė prisipažino, kad labiausiai patinka kepti pyragus. „Tai kūrybiškesnis, daugiau fantazijos reikalaujantis užsiėmimas“, – dėstė Rita.
Potraukį gaminti valgį ji paveldėjusi iš mamos, kuri ruošdavo valgį kaimo žmonių pobūviams, o ji padėdavo. „Iš 5 mano seserų – visos virėjos. Iš pašaukimo“, – sakė R. Mikutienė.
Ji turi kulinarinio paveldo sertifikatą mieliniam vyniotiniui su aguonomis. Pagal šį receptą kepė ne tik mama, bet ir močiutė.
R. Mikutienė dirba Girininkų pradinėje mokykloje auklėtojos padėjėja. Valgių ruošimas – tik laisvalaikio pomėgis. „Pagaminti valgį pobūviui – sunku, tačiau pamačius patenkintus žmones, kad skanu ir gražu, tai viską atperka“, – prisipažino pašnekovė.
KURŠĖNŲ VYNIOTINIS
- Biskvitui reikia 4 kiaušinių, 4 šaukštų cukraus, šaukštelio vanilinio cukraus, 4 šaukštų miltų. Kremui – 200 g sviesto, 200 g varškės, 0,5 indelio kondensuoto pieno.
Pirmiausia atskiriame kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius išplakame su cukrumi ir vanile, įmaišome miltus, baltymus išplakame iki standžių putų ir atsargiai įmaišome į tešlą. Kepimo skardą reikia iškloti kepimo popieriumi ir išpilti tešlą. Kepti 180°C kaitrumo orkaitėje, kol gražiai pagelsta.
Kremui reikia kambario temperatūros sviestą ir varškę gerai išmaišyti iki vientisos masės, supilti kondensuotą pieną ir dar viską gerai išmaišyti. Ant iškepto ir atvėsusio biskvito dedame kremą ir susukame vyniotinį. Jį dedame kelioms valandoms į šaldytuvą, kad sustingtų.