Girkalių bendruomenės nare Rima Sadauskiene

„Esu žemaitė, todėl negaliu negaminti žemaitiškų valgių“, – šypsodamasi kalbėjo girkališkė Rima Sadauskienė, visame kaime garsėjanti kastinio specialistė. Šį receptą ji paveldėjusi iš savo mamos.

Šeimininkauti virtuvėje mėgstanti moteris sakė visada gamintų valgį, jeigu tik valgytojų būtų. Kai tik pradedamos kasti ankstyvosios bulvės, kaimynai, draugai prašo Rimą susukti kastinį, kuriuo vaišina savo svečius. Jos šeima jau atsivalgiusi šio patiekalo.

„Tai tikro žemaitiško kastinio receptas, kurį paveldėjau iš savo mamytės. Jis ypatingas tuo, kad liesesnis. Į grietinę dedu nedaug sviesto, kefyro arba rūgpienio“, – dalijosi patirtimi R. Sadauskienė.

Anksčiau šeima turėjo karvę, taigi ir naminės grietinės. Dabar ją perka parduotuvėje, bet ne liesesnę nei 40 proc. riebumo.

Rimai labiausiai patinka gaminti žemaitiškus valgius, cepelinus bei patiekalus iš mėsos, o pyragų nekepa. Kaip išvirti skanius cepelinus?

„Aš į bulvių tarkius nededu virtų bulvių, – sakė Rima. – Nusunkusi tarkuotas bulves, nupilu skystį nuo krakmolo ir jį užplikau verdančiu pienu arba vandeniu, o tada sudedu į tarkius ir gerai sumaišau.“ Ji teigė nežinanti bulvių veislės, iš kurios neišvirtų cepelinų. Cepelinų įdaras – faršas, pagardintas prieskoniais, dėl minkštumo į mėsą įdeda truputį tarkių. Padažas – iš spirgučių, grietinėlės, su krapais, svogūnų laiškais. Rima kepa ir gardžius „Kėdainių blynus“ su mėsa, kurių pageidauja žentas.

Žemaitiškas kastinys

Reikia 100 g sviesto, 400 g riebios grietinės, 1 l kefyro, česnako, druskos, krapų, petražolių, pipirų pagal skonį.

Sviestą su grietine sukti, kol pasidarys sviestas, tada dėti indą su juo į kitą su karštu vandeniu ir po truputį plakti, pilti kefyrą ir vis plakti iki vientisos masės. Dėti kmynus, česnaką, druską, pipirus. Jeigu patinka, galima įberti krapų, petražolių. Masę sudėti į indelius ir – į šaldytuvą. Labai skanu su karštomis bulvėmis.

Virginija LAPIENĖ

Andriaus JOKUBAIČIO nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content