Girkalių bendruomenės pirmininko pavaduotoja Gražina Bakevičiene
„Esu iš tų moterų, kurios negali atsispirti pagundai kaupti žiemai sodo ir daržo gėrybių atsargas. Verdu uogienę, darau kompotus, konservuoju, marinuoju daržoves – tiek visko užderėjo šią vasarą“, – šypsodamasi kalbėjo Gražina.
Girkališkė G. Bakevičienė pasakojo savo podėlyje turinti visokių skonių marinuotų agurkų – saldžiarūgščių, aštrių, raugintų – irgi, nes jų reikia skaniai mišrainei. Šiemet pirmą kartą pasigaminusi cukinijos mišrainę su paprikomis ir pomidorų padažu. Vasarą prisiminė pamirštą kompotų gamybą – žentas užsigeidė vyšnių kompoto. Neseniai pagal savo receptą pabandė virti obuolių ir kriaušių džemą – gardu.
Visgi prisipažino, jog pastaraisiais metais mažiau konservuoja ir marinuoja. „Vaikai nebenori – visus metus valgo žalias daržoves“, – šyptelėjo pašnekovė.
G. Bakevičienė – tradicinė šeimininkė, kuri, kaip ir kitos, sovietmečiu negalėjo nekaupti sodo ir daržo atsargų žiemai, nes parduotuvių lentynos buvo apytuštės. „Ir mano kaimo moterys dabar pasigamina žiemai įvairių mišrainių, – sakė Gražina. – Man patinka tai daryti – eksperimentuoju, mėginu, kas išeis. Kita vertus, netikėtai užsukus draugams, turiu kuo pavaišinti.“
G. Bakevičienė pastebėjo, kad dabar yra galimybių kitaip kaupti daržovių ir vaisių atsargas – šaldyti. „Šią vasarą gerai užderėjo moliūgai – būtinai užšaldysiu“, – sakė girkališkė.
Obuolių ir kriaušių džemas
- Reikia 2 kg obuolių, 1 kg kriaušių, 0,5 stiklinės vandens, vanilės lazdelės, cukraus pagal skonį.
Nuluptus obuolius ir kriaušes supjaustyti. Dėti į puodą, užpilti vandens, suberti cukrų ir virti apie pusvalandį. Nepamiršti vanilės lazdelės.
Virginija LAPIENĖ
Andriaus JOKUBAIČIO nuotr.