Improvizacija – „Močiutės košė“

R. Ruigienė įsitikinusi, jog jos verdama „Močiutės koše“ galima mėgautis ne tik kasdienybėje, bet ir svečius pavaišinti.

Mitybos specialistų teigimu, perlinės – miežių kruopos yra vertingas maisto produktas, nes jose daug amino rūgščių, baltymų, B grupės vitaminų, kalio, kalcio, magnio ir fosforo. Šios biologiškai aktyvios medžiagos teigiamai veikia riebalų apykaitą ir širdies kraujagyslių sistemą. Perlinės kruopos padeda ne tik palaikyti odos grožį, bet ir mažinti svorį. Sotus nekaloringas produktas turi daug ląstelienos, reikalingos normaliai žarnyno peristaltikai.

Nežinia, ar dėl to gargždiškiai pamėgo „Brožių virtuvės“ verdamą „Močiutės košę“, kuri yra šios mobilios virtuvės dienos pietų valgiaraštyje. Virėjos suko galvą, kaip išradingiau, skaniau išvirti perlinių kruopų košę. Išbandžiusios suprato, kad šios kruopos ir daržovės – morkos, porai, česnakas yra puikus derinys.

Pomėgį kulinarijai turinti virėja Reda Ruigienė atskleidė, jog perlines kruopas geriausia užplikyti iš vakaro. Keptuvėje su prieskoniais patroškinus morkas ir porus (morkų turi būti daugiau) sudėti į paruoštas kruopas, supilti šviežių lašinukų spirgučius, įspausti česnako ir, pagardinus sviestu, išmaišyti. „Kepti karštoje orkaitėje apie 1 valandą, kol skonis tampa vientisas“, – sakė R. Ruigienė.

Pagal šį receptą išvirta košė jai priminė močiutės senoviškai virtas košes, kuriomis gardžiavosi vaikystėje. Ji stebėjo, kaip ši sukasi prie puodų, ir įsidėmėjo, kaip išvirti „pusmarškonę“ košę, kurios nuolat prašydavo. Taigi senovinį receptą pasiūlė „Brožių virtuvei“. Ne tik perlinių kruopų reikia šiai košei, bet ir tarkuotų bulvių – lygiomis dalimis. Į išvirtas kruopas sukrėsti tarkius, pagardinti druska, trupučiu pipirų, galima įdėti smulkintų džiovintų daržovių. „Virti ant viryklės nuolat maišant ir ragaujant, kol nebesijaus bulvių skonio, bus švelni, „slidi“ košė, – dėstė R. Ruigienė. – Tinka baltas padažas su spirgučiais arba liesesnis.“

Ji nepamiršo ir kito močiutės virto valgio – „kiunkės“ iš bulvių, žirnių, pupelių su kepta rūkyta šonine ir svogūnais. Reikia atskirai išvirti bulves (jų didžioji dalis), žirnius, pupeles, kurių reikia po lygiai, užkaisti pieną, lašinukus pakepinti su svogūnais. Viską sudėjus į puodą, supilti pieną ir sugrūsti. „Kiunkė“ gardu su raugintu ar marinuotu agurkėliu.

Virginija LAPIENĖ

Aidano VALAIČIO nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content