Nėra skaniau už „Močiutės“ košę

Brožių kaimo bendruomenės įkurta „Brožių virtuvė“, per keliolika metų išplėtojusi išvežiojamąjį maitinimą, tapo žinoma ne tik Klaipėdos rajone. Čia pagaminto maisto laukia ir globos namų gyventojai, ir įvairių švenčių, pobūvių, konferencijų organizatoriai, ir ekskursantai.
Užsakymų nestokojančios „Brožių virtuvės“ virėjai, puoselėjantys senovinius valgius, mokosi, kaip saugant tradiciją, juos pagaminti sveikiau, šiuolaikiškiau. „Tarp užsakytų patiekalų vestuvėms – šonkauliai su troškintais kopūstais, kopūstų sriuba, kastinis su bulvėmis, virtomis su lupenomis, kurioms mes net specialius lininius maišelius turime. Vasarą labai populiari cibulynė, – vardijo „Brožių virtuvės“ vadovė Vida Riaukienė. – Žmonės nori įprastų, skanių tradicinių valgių. Mūsų virėjai, įgiję žinių, stengiasi tobulinti kai kurių valgių receptus, eiti sveikos mitybos link.“
Virėja Ilona Bliūdžienė prisiminė vaikystėje močiutės, mamos virtą perlinių kruopų košę ir jos receptą pasiūlė „Brožių virtuvei“. Senoliai virdavo šią košę, nes perlinės kruopos maistingos, pasotinančios.
„Brožių virtuvėje“ verdama „Močiutės“ košė iš perlinių kruopų, pagardinus morkomis, spirgučiais, padažu, išpopuliarėjo. Ją dažnai užsisako ekskursijų dalyviai, kurie, apžiūrėję įdomų objektą, nori gamtoje pavalgyti – „Brožių virtuvė“ jiems košę pristato į pageidaujamą vietą.
Virėja I. Bliūdžienė su kolege Silvija Mažoniene verda ir sotų perlinių kruopų troškinį su mėsa. Jam reikia perlinių kruopų, marinuotos sprandinės, morkų, svogūnų, aitriosios paprikos, pipirų, ciberžolės, aliejaus, žalių petražolių, bazilikų.
Apie 12 valandų mirkytas perlines kruopas išvirti. Plonai supjaustytas morkas trumpai pakepinti, kad jos liktų traškios. Smulkiai supjaustytus svogūnus irgi pakepti, taip pat ir marinuotos mėsos gabalėlius. Viską sudėti į puodą ir troškinti ant silpnos ugnies. Pasak virėjos S. Mažonienės, galima rinktis ne tik kiaulieną, bet ir vištieną, avieną ar jautieną. Košę galima troškinti ne tik ant viryklės, bet ir orkaitėje, krosnyje ar ant laužo. Perlinių kruopų ir mėsos troškinys toks gardus, kad gali liežuvį praryti.
Virginija LAPIENĖ