priekuliške mokytoja Aurelija Daugėliene

Anksčiau, kai visa šeima būdavo namuose, ji kiek­vieną savaitgalį kepdavo pyragus. „Dėl jos negaila valandų, praleistų virtuvėje“, – patikino Priekulės Ievos Simonaitytės gimnazijos lituanistė A. Daugėlienė. Ji sukaupusi daugybę receptų, tačiau niekada nekepa pagal juos – vis improvizuoja.

A. Daugėlienė prisipažino, jog suktis virtuvėje pradėjo ištekėjusi. „Nuo pirmos vestuvių dienos vyras kasdien klausdavo: o kas skanaus?“ – šypsodamasi pasakojo Aurelija ir prisipažino, kad labiausiai mėgstanti gaminti pyragus – daugiausia galimybių improvizuoti, sukurti savitą gardėsio skonį. Vieni tradiciniai, įprasti, kuriais lepina savo šeimą, o kitus tik išmėgina. „Renku receptus, bet niekada nedarau, kaip ten parašyta – nededu nurodyto ingredientų kiekio, darau savaip“, – prisipažino pašnekovė.

Ji pasakojo, kaip eksperimentuoja su obuolių pyragu, kurį kepa su maskarponės sūriu, apelsinais ar persikais. „Visiškai kitokia – drėgnesnė tešla, skiriasi skonis“, – dalijosi patirtimi Aurelija.

Šeima pamėgusi „marmurinį“ – brangų ir prabangų pyragą. Jam reikia daug šokolado, maskarponės sūrio, kiaušinių, grietinės ir grietinėlės, kukurūzų krakmolo. „Tai sudėtingas darbas“, – sakė A. Daugėlienė. Ji prasitarė sugebanti iškepti sudėtingiausią pyragą, o cepelinų tai jau neverdanti. „Dukros juokavo, kad galėtume gardėsių užeigėlę įrengti“, – šypsojosi pašnekovė, kepusi tortą su airišku grietinėlės likeriu.

Aurelija lepina pyragais savo šeimą ir dabar. Vilniuje studijavusios dukros Evelinos, sugrįžtančios namo, laukdavo išsikepusi pyragą. Čia dar vieną iškepdavo, o trečią įdėdavo išlydėdama. Dabar Londone gyvenančiai pirmagimei pyragus siunčia Kalėdoms, Velykoms. Vaišina sugrįžusią trumpų atostogų ir įdeda kelionei. Kokie fantastiški mamos kepti itališki pyragėliai iš plikytos tešlos…

Aurelija prisiminė, ko ji tik neprikepdavo savo šeimai per didžiąsias metų šventes.

Ji kepa ir įprastus, kasdienius pyragus – „greitukus“, kuriems pagaminti nereikia daug sugaišti, bet jie skanūs ir galiojimo laikas netrumpas. „Juos labai patogu įsidėti kelionei“, – sakė Aurelija. Vieno iš jų receptą pasiūlė skaitytojams.

Nekeptas „žuvyčių“ tortas

Reikia 3 pakelių krekerių (žuvyčių formos), 200 g sviesto, 300 g grietinės, skardinės saldinto kondensuoto pieno, vanilinio cukraus, citrinos sulčių.

Ištirpinti sviestą, supilti kondensuotą pieną ir pašildyti, įberti vanilinio cukraus. Išlydžius – supilti grietinę ir sumaišyti. Į masę sudėti krekerius, galima įdėti riešutų, džiovintų spanguolių. Viską gerai sumaišyti, dėti į tortinę, išklotą kepimo popieriumi, ir gerai suspausti. Pusę paros laikyti šaldytuve. Galima užpilti šokolado glajumi (su grietine), papuošti uogomis.

Virginija LAPIENĖ

Andriaus JOKUBAIČIO nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content