rajono Savivaldybės vicemere Violeta Riaukiene
Gaminti valgį, improvizuoti, atrasti naujus skonius – vicemerės V. Riaukienės pomėgis. Jai negaila virtuvėje praleisto laisvalaikio – suktis šioje erdvėje malonumas, o šeimai – likimo dovana.
Karantinui subūrus šeimas namuose, šeimininkės priverstos daugiau laiko praleisti virtuvėje. Taigi dabar puiki proga pasigaminti sveikesnio, gardesnio maisto. V. Riaukienė dalijasi savo patirtimi, kaip šeimos valgiaraštį paįvairino baravykais.
„Labai patinka laisvalaikiu virtuvėje eksperimentuoti – atrasti vis kitokį to paties patiekalo skonį įdedant kitokių priedų ar jų padauginant. Juk mėsos patiekalų skonis priklauso nuo prieskonių, ir, žinoma, mėsos kokybės. Taigi stengiuosi įsigyti ūkininko natūraliais pašarais užauginto gyvulio mėsos. O mano pagrindiniai prieskoniai – svogūnai, česnakai, pipirai ir paprikos. Dar naudoju džiovintų krapų, petražolių, porų ir kitų žolelių mišinius“, – atskleidė pašnekovė.
Praėjusių metų išskirtinumas – baravykų gausa. Jei ne džiovintų, tai marinuotų, sūdytų ar šaldytų rasi daugelio šeimininkių podėliuose. „Tokio baravykų derliaus neprisimenu – turiu marinuotų ir šaldytų, – prisipažino V. Riaukienė. – Dabar galiu pagaminti įvairesnių patiekalų. Kūčių stalui labai derėjo mieliniai pyragėliai su baravykų įdaru. Tai mano sesers receptas, bet anksčiau juos gaminau su paprastais grybais, tačiau su baravykais – ypatingas skonis. O marinuoti baravykėliai gardu su svogūnais ir šlakeliu aliejaus. Turiu nevirtų šaldytų baravykėlių, kurie labai pagardina burokėlių sriubą.“
Per žiemos šventes V. Riaukienė savo artimuosius palepino kiaulienos nugarinės vyniotiniais su baravykų įdaru. Šiuo mėsos patiekalu ne gėda vaišinti garbingiausią svečią bet kokia proga. Tai itin gardus patiekalas. Žinoma, lėmė ir tai, jog kiaulę užaugino smulkusis ūkininkas, todėl mėsa kitokia nei pirkta prekybos centre.
Pasak pašnekovės, didelių pastangų gaminant nereikia, gal tik kulinarinės patirties.
SUKTINUKAI SU BARAVYKAIS
Reikia 1 kg kiaulienos nugarinės, 400 g šaldytų baravykų, 1–2 svogūnų, 200 ml grietinėlės, 1–2 galvučių česnako, 1–2 morkų, 200 g kiaulienos faršo, džiūvėsėlių, pipirų.
Griežinėliais supjaustytą nugarinę reikia išmušti, įtrinti pipirais, česnakais, druska ir palaikyti per naktį (užtektų ir porą valandų). Įdarui skirtus šaldytus baravykus sumalti su dideliu svogūnu, pakepinti keptuvėje, apibarstyti džiovintomis žolelėmis. Masę sumaišyti su kiaulienos faršu. Įdarą dėti ant mėsos griežinėlio, susukti ir, pavoliojus džiūvėsėliuose, apkepti keptuvėje. Tada sudėjus į puodą užpilti vandeniu, kad apsemtų, suberti apkepintas morkas ir svogūnus. Galima įdėti ir baravykų. Pagardinti pipirais, šaukšteliu adžikos, lauro lapu, žiupsneliu druskos. Patroškinus apie 45 minutes, įpilti grietinėlės, užberti šaldytų krapų, įdėti šaukštą pomidorų padažo. Suktinukai gardu su virtomis bulvėmis ir marinuotais agurkais ar paprika.
MIELINIAI PYRAGĖLIAI SU BARAVYKAIS
Tešlai reikia 500 g miltų, 25 g presuotų mielių, 50 g cukraus, 1 kiaušinio, 250 g pieno arba vandens, 80 g sviesto, žiupsnelio druskos, aliejaus kepimui.
Įdarui reikia 500 g šaldytų baravykų, 1–2 svogūnų, pipirų, druskos. Baravykus ir svogūnus sumalti, pakepinti keptuvėje, pagardinti druska, pipirais, įberti 2 šaukštus džiūvėsėlių ir išmaišyti.
Mieles ištrinti šiltame vandenyje, užbėrus 2 šaukštelius cukraus išmaišyti, užberti 2 šaukštus miltų ir uždengus laikyti šiltoje vietoje, kol pakils. Tada sudėti visus produktus, išmaišyti, pabaigoje sudėti tirpintą sviestą. Laikyti šiltai 2 val. Plonai iškočiojus tešlą formuoti pyragėlius su baravykų įdaru. Kepti aliejuje, kol paskrus.
Virginija LAPIENĖ