Seimo nariu Eugenijumi GENTVILU
Seimo narys su malonumu marinuoja bei šaldo paties surinktas gėrybes. Jo rūsyje po rudens atsirado raugintų obuolių, trintų braškių, džiovintų grybų ir vitaminų bombos – miškinio česnako.
Seimo narys Eugenijus Gentvilas jau du dešimtmečius savo pomėgiu vadina maisto gamybą. Klausantis jo per penkias minutes tampa aišku, kad politikas virtuvėje turėtų apie ką diskutuoti su geriausiais virtuvės šefais. O gal net juos nustebintų receptais, kuriuos mėgsta nusižiūrėti komandiruotėse. Žmoną nuo maisto ruošos visiškai išvadavęs Eugenijus kartais užsigeidžia tik vieno jos gaminto patiekalo – mielinių blynų.
Patiekalai – tarptautiniai
Paprašytas su „Bangos“ skaitytojais pasidalinti kokiu nors receptu, E. Gentvilas juos ima vardinti vieną po kito. Pavyzdžiui, jis svečius mėgsta nustebinti laplandiška lašišų sriuba su grietinėle. Pastarąjį receptą Eugenijus nusižiūrėjo Šiaurės Baltijoje, Botnijos įlankoje vykusioje konferencijoje. „Atėjo pietų metas, o ant stalo pamatęs tik šaukštą pyktelėjau. Pamaniau – kur šakutė ir peilis? Negi nebus antrojo patiekalo? Tačiau užteko paragauti sriubos, ir aplankė begalinis sotumo jausmas“, – pasakojo pašnekovas. Sriubai paruošti reikia smulkiais gabalėliais pjaustytos lašišos (verda apie 5 min.), tada įpilti grietinėlės, įberti krapų, petražolių, svogūnų ir kt. pagal skonį, o tuomet apie 2 minutes viską dar pavirti ir jau tada skanauti.
Norintiesiems mėsos parlamentaras siūlo paties sugalvotą receptą iš jautienos. Juo pavaišina net keliolika svečių. Reikėtų turėti apie 2–3 kg jautienos, kurios gabalą išilgai įpjauti ir į vidų sluoksniuoti plonų kiaulienos gabaliukų, įdėti krapų ir kitokių žalumynų, morkų bei pan. ir galiausiai susmaigsčius smeigtukais dėti į orkaitę. Perkepusi mėsa supjaustyta atrodo lyg vyniotinis.
Virtuvėje – spektakliai
Greitam užkandžiui E. Gentvilas siūlo pasitelkti moliūgą. Plonomis juostelėmis supjaustę moliūgą pakepkite keptuvėje su aliejumi. Dar reikėtų turėti įvairių žolelių ir pagal skonį įberti druskos. „Minutės reikalas, ir tu valgai šviežutėlį moliūgą. Jeigu nori, jį gali maišyti su mėsos faršu. Kiek erdvės kūrybai, ar ne?“ – juokiasi Seimo narys. Beje, moliūgus E. Gentvilas augina ir savo darže, kurį vadina mažyte imperija. Žmonos į ją vyras neleidžia – nuo žemės purenimo iki derliaus nuėmimo lysvėmis rūpinasi pats. „Mūsų šeimoje nėra pasidalijimo pareigomis virtuvėje. Šeimininkauju savo užsidegimu. Virtuvėje galiu suktis 3–4 valandas, jei tik turiu laiko. Žmona yra tradicinės kaimo virtuvės apologetė ir kūrybiškumo ten mažiau“, – prasitarė Eugenijus.
Gaminimo įgūdžiai puikiai žinomi ir Gentvilų atžaloms. „Kai vaikai buvo maži, maždaug 8–12 metų, virtuvėje vis ruošdavau spektaklį. Nesakęs, ką gaminsiu, uždarydavau duris ir ruošdavau. Vaikai tik kyštelėdavo galvą į virtuvę ir vis spėliodavo, ką patieksiu ant stalo. Toks netikėtumas vaikams daug smagesnis nei murksoti prie stalo ir laukti pietų“, – pasakojo jis. Paspėlioti kartais tenka ir Eugenijaus draugams: „Įdomu paeksperimentuoti būdavo dirbant Briuselyje. Ruošiau ir fazano, ir kengūros patiekalų, o kartą atėję svečiai ilgai bandė įspėti, ką valgo – stirnieną, ėrieną ar dar ką. Galiausiai sužinojo, kad lėkštėse patiekta arkliena.“
Delikatesais svečius vis stebinantis kulinaras juokdamasis prasitaria apie vieną smulkmeną: „Labai mėgstu, kai pagiria, kaip įdomiai pagaminau.“
Greitai paruošiamos salotos
- Jums reikės smulkiai pjaustyto gerai prisirpusio avokado, pupelių, smulkiai pjaustytų kiaušinių, daug krapų.
Visa tai sumaišyti su majonezu ir ant viršaus užberti lukštentų raudonųjų krevečių. Šias salotas galima ruošti ir šaltas, ir karštas. Jei norite karštų, tuomet dar garuojančias reikėtų berti pupeles, kiaušinius ir krevetes. „Šio patiekalo pirmą kartą paragavau Ispanijoje. Salotos ir spalvingos, ir sočios. Jų užkandus mažiau reikia antrojo patiekalo“, – pastebėjo parlamentaras.