su ekskursijos apie Gargždų žydus gide Monika Vasyliene
Iš kairės „Amam bistro“ savininkė A. Marcinkeviča, dukra Neringa ir darbuotoja Neringa Lušpinytė.
Gargždų žydų bendruomenė tarpukariu miestelyje buvo gausiausia: tuomet gyveno apie 2 000 miestelėnų, o žydai sudarė net apie 60 procentų gyventojų. Dabar galima tik įsivaizduoti, kaip prekybos ir paslaugų verslui imlūs žydai įvairiomis prekėmis ir maisto produktais viliodavo gargždiškius. Tikriausiai visas miestelis kvepėdavo įžymiaisiais beigeliais – tuščiaviduriais riestainiais, kuriuos itin mėgdavo ir, žinoma, tebemėgsta vaikai.
Gargždiškė gidė Monika Vasylienė jau ne kartą edukacinėse ekskursijose yra kvietusi pažinti Gargždus. Šįkart miesto gimtadienio garbei gegužės 31 d. 17 val. tiek maži, tiek dideli miestiečiai ir svečiai kviečiami pagerbti holokausto aukas, prisiminti žydų bendruomenės gyvenimą, jos įtaką miesto raidai.
Monika, paklausta, kokie yra žydų maisto gaminimo ypatumai, sako, kad turbūt visi žino, jog tai košerinis maistas. Ką tai reiškia? Žydai valgo ir mėsą, ir žuvį, ir miltinius patiekalus, ir pieno produktus. Tačiau košerinio maisto esmė – ne patys produktai, bet tai, kaip jie yra užauginti, paruošti, kaip yra parenkami ir derinami.
Svarbu ne tik pasirinkti košerinius produktus, bet ir valgį gaminti laikantis griežtų taisyklių, antraip net pačios aukščiausios kokybės valgis gali akimirksniu virsti nekošeriniu maistu. Šeimininkės žydės pirmiausia privalo turėti daugybę virtuvės rakandų, kad galėtų atskirai gaminti pieno ir mėsos produktus. Tarp šių produktų negali būti nė menkiausio sąlyčio, tad jiems ruošti atskira privalo būti viskas: valgymo įrankiai, lėkštės, keptuvės, puodai, samčiai, pjaustymo lentelės, netgi atskiros orkaitės. Tas pat pasakytina ir apie kriaukles. Virtuvės rankšluosčiai privalo būti atskiri.
Pastaruoju metu įvairiose Lietuvos kavinėse, ypač sostinėje, populiariu pusryčiams siūlyti žydišką kiaušinienę (Shakshuka – šakšuka). Šakšukos receptų yra labai įvairių. Gal vieną jų pabandykime ir mes.
Beje, gegužės 31 d., po Monikos ekskursijos, 19.30 val. Mariaus Prekevičiaus krepšinio aikštelėje už „Minijos“ kino teatro, buvusioje žydų sinagogos vietoje, vyks grupės „Rakija Klezmer orkestar“ koncertas. Tai penkių jaunų vaikinų orkestras, grojantis litvakišką klezmerį (tradicinę žydų) muziką. Klezmeris – pasaulietinės žydiškos muzikos kryptis, kuri Lietuvoje po Antrojo pasaulinio karo beveik išnyko. Ko gero, tokios muzikos Gargžduose dar nebūsime girdėję!
ŽYDIŠKA KIAUŠINIENĖ „SHAKSHUKA“
- Reikės
2 šaukštų alyvuogių aliejaus; 3 Chalapos aitriųjų paprikų, 1 mažo geltono svogūno, smulkiai supjaustytos skiltelės česnako; susmulkinto 1 šaukštelio kmynų; 1 šaukštelio rūkytos paprikos; 400 g konservuotų pomidorų be odelių; druskos, keleto gabalėlių fetos sūrio (nebūtina); 6 kiaušinių; smulkintų petražolių papuošimui.
Gaminimas
Keptuvėje įkaitiname aliejų ir pakepiname smulkintą svogūną, kol gražiai pagels, sudedame smulkintą česnaką, kmynus ir aitriąsias paprikas. Dar keletą minučių pakepiname. Sudedame smulkintus pomidorus, pagardiname druska ir ant vidutinės ugnies leidžiame padažui pavirti apie 10–15 min.
Į padažą sudedame sūrį (jei naudojame) ir po vieną įmušame kiaušinius. Kepame keletą minučių, pabarstome petražolėmis ar kitomis mėgstamomis žolelėmis ir patiekiame su šviežia duona.