su gimnaziste Ona Marija Šliuožaite

Nuo aštuonerių metų virtuvėje nesibodinti suktis Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos moksleivė Ona Marija gamina kone kasdien, tai jos „pertraukėlė“ bei „laikas sau“.

Kepinių idėjos – internete

Ona Marija teigė, jog idėjų kepiniams semiasi iš interneto, kur tendencijos atsiranda ne tik madai, bet ir maistui. „Seku įvairius veganiškus blog’us, tačiau vieno žmogaus neišskirčiau, kuris būtent įkvepia. Vaikystėje idealu laikiau Beatą Nicholson, bet galbūt šiek tiek iš to jau išaugau“, – pripažįsta mergina.

Paklausta, kada dažniausiai gamina, moksleivė pasakojo, jog užsiima „buitine“ kulinarija: „Eksperimentais nelabai spėju užsiimti, kadangi reikia išsirinkti receptą, viską susiplanuoti, todėl gaminu pavalgymui. Man daug labiau patinka desertai, esu žmogus, kuris labai mėgsta tiksliai, nuosekliai viską atlikti, tačiau dažniau tenka gaminti sūrius, pikantiškus patiekalus – jie labiau pritaikomi kasdienybėje.“

Gaminimo džiaugsmas – siekiamybė

Gimnazistė prisiminė vaikystę, kai teko pačiai pirmąkart išbandyti gaminimo subtilybes. „Buvau antrokė ir pamenu, jog turėjau „Mikės Pūkuotuko“ receptų knygelę ir su pussesere sugalvojom iškepti riešutinių sausainių“, – teigė ji. Ir nors pirmas blynas prisvilo, mergina prisimena užsidegimą, mėgavimąsi procesu. „Ypač kai esi vaikas, kiekvienas receptas yra naujas, nė karto nebandytas. Esu nusistačiusi taisyklę – beveik niekada nekartoju receptų. Juk tiek daug yra knygų, vaizdo įrašų, blog’ų, tad to paties kartoti nesinori. Tas atradimas, džiaugsmas ir dabar yra siekiamybė“, – potyriais dalijosi Ona Marija.

Moksleivė džiaugiasi, jog ją palaiko šeima ir yra įsitikinusi, kad maistas vienija žmones. „Šeimai yra šventė, kai gaminu. Gaunu daugybę komplimentų ir kritikos, kurios labai laukiu“, – dalijasi mergina.

Maisto ruošimas – tik pomėgis

Nors gimnazistė Ona Marija gamina kiekvieną dieną, o daugiau laiko reikalaujančius patiekalus palieka savaitgaliui, skiria laiko ir kitoms veikloms: turi „Facebook“ puslapį „Onos Marijos sandėliukas“, kur kelia įvairius receptus, rašo dienoraštį, taip pat dalyvauja projektuose. Vienas didžiausių pasiekimų – renginys Druskininkuose, kur Lietuvos šimtmečio proga pakviesti 100 blog’erių, šefų bei iškepta 100 pyragų Lietuvai. „Jaučiausi pagerbta, nes nemaniau, kad kažkas galėtų mane pastebėti. Visgi turiu daugybę kitų pomėgių, gabumų ir supratau, kad gaminimas yra tiesiog mano hobis“, – teigė Ona Marija.

Veganiškas apelsinų pyragas su vaniliniu kokosų kremu

  • Pyragui reikės 3 puodelių miltų; 1 puodelio cukraus; 1/4 šaukštelio druskos; 3 šaukštelių kepimo miltelių; 2 puodelių apelsinų sulčių; 1/4 puodelio saulėgrąžų aliejaus; lašelio apelsinų ekstrakto; lašelio vanilės ekstrakto.   Kremui reikės 4 skardinių riebaus kokosų pieno; lašelio vanilės ekstrakto; 1 šaukšto agavų sirupo. Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių. Pyrago formą ištepkite riebalais ir pabarstykite miltais. Viename dubenyje sumaišykite visus sausus ingredientus, o kitame – šlapius. Į juos iš pradžių įmaišykite puodelį sausų, tada – likusius sausus ingredientus. Kepkite 50–60 min. Ar iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku. Kremui ruoštis reikėtų iš vakaro. Į šaldytuvą įdėkite kokosų pieno skardines, o metalinį dubenį, kuriame plaksite kremą, įdėkite į šaldiklį 15 min. prieš plakdami. Atidarę skardines, šaukštu iškabinkite ant viršaus susistovėjusį kokosų kremą. Likusį kokosų vandenį laikykite šaldytuve – galėsite sunaudoti vaisių kokteiliams, tačiau šiame recepte jo neprireiks. Supilkite agavos sirupą ir vanilės ekstraktą. Plakite, kol gausite kremo tekstūrą. Kai pyragas atvės, pertepkite jį kremu.

Gabrielė ČIUNKAITĖ

Jaunųjų korespondentų klubo narė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content