su ponia Alma
Aut. nuotr.: ponios Almos paveikslas V. Adamkaus bibliotekoje-muziejuje Kaune.
Jeigu kada lankysitės Kauno centre, būtinai užeikite į S. Daukanto g. 25 įsikūrusią Lietuvos prezidento Valdo Adamkaus biblioteką-muziejų. Daugiau nei prieš šimtmetį pastatytame istoriniame pastate, rekonstruotame prieš kelerius metus, tarpukariu buvo Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija.
Dabar čia eksponuojamos įsimintinos prezidento V. Adamkaus praėjusių kadencijų nuotraukos, jo archyvinių dokumentų ir apdovanojimų kolekcijos, taip pat V. Adamkaus bibliotekos bei Vytauto Didžiojo universiteto fonduose sukaupti lietuvių išeivijos dailės kūriniai.
Bibliotekos archyvuose sukaupta medžiaga lankytojams suteikia galimybę geriau pažinti V. Adamkų kaip asmenybę, kuris visuomet buvo nuoseklus, tvirtų vertybinių pažiūrų. Lietuvoje tokia biblioteka-muziejus sukurta pirmą kartą. Jungtinėse Amerikos valstijose, kai baigiasi prezidentavimo metai, skelbiamas konkursas universitetams kurti buvusio valstybės vadovo biblioteką-muziejų. Universitetai laiko didžiule garbe laimėti tokį konkursą.
Kauno bibliotekoje-muziejuje galima pamatyti nemažai įdomių nuotraukų iš Almos ir Valdo asmeninio gyvenimo, taip pat pristatomas Adamkų šeimos prieš keliasdešimt metų JAV vystytas kaimo turizmo verslas – poilsiavietė „Tabor Farm“. Poilsiavietės svečiai buvo vaišinami maistu, kurį Alma ruošdavo pagal lietuviškus receptus.
Kiekvienas lankytojas V. Adamkaus bibliotekoje-muziejuje gali rasti „Tabor Farm“ istorinę reklaminę skrajutę, kurios kitoje pusėje yra išspausdintas Almos morkų pyrago receptas. Užsienio reikalų ministerijos iniciatyva regionų žurnalistai neseniai lankėmės muziejuje ir nepraleidome progos pasiimti minėtojo pyrago receptą. Galbūt šis gardėsis tiks ir ant Jūsų šventinio stalo.
Morkų pyragas
- 1,5 puodelio miltų (1 puodelis – 240 ml), 1 puodelis smulkiai sutarkuotų morkų, 1 puodelis cukraus, 28 g kepimo miltelių, 6 kiaušiniai, 1 citrina ar apelsinas, mažas žiupsnelis druskos, 110 g juodojo šokolado.
Gaminimo būdas: cukrų išsukite su kiaušinių tryniais, tada į masę po truputį įberkite migdolų ar kepimo miltelius. Į gautą masę įmaišykite smulkiai sutarkuotas morkas bei sutarkuotą citrinos ar apelsino žievelę.
Atskirame inde, įbėrę žiupsnelį druskos, iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus. Kitame inde burokine tarka sutarkuokite šokoladą.
Į gautą morkų ir migdolų masę atsargiai įsukite išplaktus kiaušinių baltymus bei sutarkuotą šokoladą ir, įkaitinę orkaitę iki180–200 C, kepkite biskvitą 1 valandą. Jeigu pyragą kepate tortinėje skardoje, iškepusį biskvitą pjaukite per pusę ir aptepkite abrikosų uogiene.