ugdymo įstaigoje dirbančia auklėtoja Aida Bieliauskiene

Buvo laikas, kai Aida 5 val. ryte keldavosi kepti duonos. Ją mėgo šeima, bendradarbiai, draugai ir giminės. Kai draugės žaidė su lėlėmis ir nebent joms virė ir kepė, Aida samčiu maišė ne žaisliniame puode, o tikrų tikriausiame kunkuliuojančią sriubą. Pyragus ir sausainius dešimtmetė jau kepė ne iš smėlio, bet iš miltų, o juos čepsėdama iš malonumo valgė šeima. Triūsti virtuvėje niekas mergaitės nevertė – pomėgis gaminti maistą turbūt persidavė su genais.

„Dvi mano tetos – virėjos, viena – maisto technologė, labai skanų maistą ruošia ir mama“, – atskleidė 37-erių Aida. Atsipalaiduoti po darbų virtuvėje mėgstanti moteris prisipažino, kad ne tik virėjų genai jų šeimoje labai svarbūs: mamos sugebėjimas kurti rankdarbius užkrėtė ir Aidą, ir dešimt metų jaunesnę sesę Živilę.

Norėjusi tapti kirpėja, bet baigusi kitokius mokslus, pagal profesiją Aida vis dėlto nedirbo, o svajonė dirbti su vaikučiais ir studijuoti Klaipėdos universitete pildytis ėmė neseniai. Šeimą didžiausia vertybe laikančiai moteriai nemažai laiko tenka skirti darbui ir neakivaizdinėms studijoms, tačiau sūnūs ir vyras niekada dėl to nealksta. „Mama, ką šiandien gaminsi?“ – vos pravėręs duris klausia 15-metis sūnus Agnius. „Mama, tu gamini tobulai“, – atsidėkodamas už mėgstamus mielinius blynukus ir varškėtukus sako dešimtmetis sūnus Karolis. Mėgstame paprastus lietuviškos virtuvės patiekalus: plokštainį, cepelinus, įvairią mėsą. Maistui nesu išranki, labai mėgstu daržoves, gal tik jūros gėrybėmis nelabai žaviuosi“, – šypsojosi Aida.

Moteris žino, kad ant Kalėdų stalo kvepės irgi tradiciniai patiekalai: bus silkės su saulėgrąžomis, silkės „pataluose“, žuvies tešloje, baltos mišrainės, vištienos kepenėlių salotų, žiedinių kopūstų salotų su saulėgrąžomis, garuos įvairūs karšti mėsos patiekalai ir kt. Nors prie širdies labiau kulinarija, Aida, žinoma, keps vaikų mėgstamų keksiukų, žagarėlių, varškės spurgyčių. O kad šeima sveika sulauktų švenčių, visų imunitetą stiprina natūraliais vitaminais. Gal ir „Bangos“ skaitytojams praverstų susitrinti spanguolių, sumaišytų su česnakais, medumi ir citrina ir suvalgyti kas rytą po šaukštelį.

Kuo Aida pavaišintų netikėtą išalkusį svečią, užklydusį kokį vakarą po darbo? Pasirodo, virtuvėje kaipmat pakviptų orkaitėje kepti šonkauliukai, agurkų sriuba, ir dar marinuotų agurkėlių stiklainį šeimininkė įdėtų lauktuvių. Rūsyje pilna Aidos konservuotų įvairiausių gėrybių: šviežių kopūstų salotų su paprikomis, agurkų su garstyčiomis, su ciberžolėmis, burokėlių su paprikomis, pomidorais, adžikos, slyvukų, braškių, vyšnių kompotų, aviečių sirupo ir t. t. Ko gero, ne vienam giminaičiui ir draugui jų skonis pažįstamas…


Naminė duona su raugu

  • Reikės 700 g kvietinių miltų, 400 g pilno grūdo ruginių miltų, 100 g avižinių dribsnių (nuplauti), 100 g sėlenų, 100 g saulėgrąžų (nuplikyti, po to nuplauti), 100 g linų sėmenų (nuplikyti, po to nuplauti), 2 saujų kmynų (nuplikyti ir nuplauti), 180 g cukraus, 2 arbatinių šaukštelių druskos, 1 l vandens, 0,5 l raugo.

    Sudėjus produktus minkyti 15–20 min. Išminkius 0,5 l raugo pasilikti kitam kartui. Tešlą dėti į paruoštą kepimo skardą (patepti riebalais ir pabarstyti sezamo sėklomis). Uždengus palikti rūgti 6 val. Raugą stiklainyje taip pat laikyti šiltai, po to padėti į šaldytuvą kitam kepimui. Kepti 180o temperatūroje 60 min., tada sumažinti iki 160o ir kepti dar 20 min.

Laima ŠVEISTRYTĖ

Asmeninio archyvo nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content