„Vaivorykštės“ gimnazijos valgyklos vyriausiąja virėja Rima Malakauskiene
Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos valgyklos kolektyvas, viduryje – vyr. virėja R. Malakauskienė.
Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos bendruomenė, kalbėdama apie savo mokyklą, kuri balandžio 27 d. minės 30-metį, visada pasigiria ir valgykla. Skanus, šviežias, sveikas, įvairus maistas – didžiulis vyriausiosios virėjos Rimos Malakauskienės ir jos kolektyvo nuopelnas.
Atpildas – sugrįžę mokiniai
20 metų valgyklai vadovaujanti Rima labai atsakingai žiūri į jai patikėtas pareigas, juk svarbu, kad mokiniai ir mokytojai valgytų ne tik skanų, bet ir šviežią maistą. „Virtuvėje turime visą reikalingą įrangą. Labai džiaugiamės prieš mėnesį įsigyta konvekcine krosnimi. Nekepame visų kepsnių iš karto, tik po nedidelį kiekį, kad mokiniams į lėkštę įdėtume karštą maistą“, – pasakoja valgyklos vyriausioji virėja.
Rima žino, ką mėgsta koks mokinys, tad dažnai išgirsta: „Man kaip visada.“ Ji pasiruošusi atsakyti į gimnazistų klausimus, kuriuose patiekaluose daugiau baltymų, o kur – angliavandenių, pasikalbėti ne tik apie maistą, bet ir kaip sekasi mokslai.
Daugelio mokinių vardus ir po kelerių metų Rima prisimena. Studentai, užsukę į mokyklą, būtinai užbėga į valgyklą ir nustemba, kai ji į juos kreipiasi vardu ir prisimena, koks patiekalas buvo mėgstamiausias. Vedėja tokius vizitus vadina geriausiu atpildu už darbą.
Patiekalų gausa
Pažvelgus į valgiaraštį, net galva susisuka nuo pasiūlos – pasirinkimas kaip bare, tik kainos neįprastai mažos. Poros eurų užtenka sočiai pavalgyti.
Labai darniai dirbanti profesionalių virėjų komanda pusryčiaujančiųjų laukia jau nuo 8.45 val. Blyneliai su varške, lietiniai su bananais, kviečių grūdų blyneliai džiugina norinčiuosius lengvai užkąsti, pietaujantieji renkasi mėsos ar žuvies patiekalus, kepenėles, plovą, balandėlius, plokštainį ar cepelinus, kurių yra ne tik su mėsa ir varške, bet ir su špinatais ir sūriu. Apie 15 patiekalų kasdien – toks pasirinkimas išties džiugina valgytojus. O kur dar sriuba, šviežios bandelės? Mokiniai valgo noriai, kai kurie per dieną net kelis kartus.
Maisto paruošimo technologė R. Malakauskienė su vaikų mityba susipažino moksleivių poilsiavietėje „Žilvitis“, kur išdirbo net 15 vasarų.
Džiaugsmas – anūkai
Gaminti mėgstanti moteris džiaugiasi, jog visi šeimos nariai skaniai ir noriai gamina. Tik mėgsta visi skirtingą maistą, tad per šventes kartu susirinkę ruošia įvairią mėsą. Rimos 81 m. mama mėgsta kiaulieną, anūkai 3 m. Eimantė ir 5 m. Arnas – vištieną, sūnus ir martelė, kuri yra kaip dukra, – jautieną, o ji pati – avieną.
Didžiausias jos džiaugsmas – anūkai, tad didžioji dalis laisvalaikio tenka būtent jiems.
Keliauti mėgstanti Rima renkasi individualias keliones, jau aplankytos Europos šalys ir salos, Jordanija, Izraelis, Egiptas, neseniai pabuvota Maroke. Veikliai moteriai, rytą pradedančiai kvėpavimo pratimais ir kavos puodeliu, užtenka laiko apsilankyti kine, teatre ir įvairiuose koncertuose. Rima su vyru niekad nepraleidžia Gargždų stadione vykstančių „Bangos“ komandos varžybų.
Kviečių grūdų blyneliai
Rima siūlo išsikepti kviečių grūdų blynelių. Anot jos, tokius gamina tik „Vaivorykštėje“. Ypatingo skonio patiekalą mielai renkasi net gimnazijos veganai, nes blyneliai ne tik sotūs, bet turi vitamino B12.
0,5 kg nuplautų kviečių grūdų reikia mirkyti parą šaltame vandenyje. Tada perplovus 2 val. virti ant mažos ugnies. Išvirtus kviečius sumalti, pagardinti svogūnais, pipirais, druska, įpilti 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, šaukštą krakmolo. Tada suformuoti norimo dydžio blynelius ir kepti. Patiekti su daržovėmis, padažu, nors labai skanūs ir vieni. Tinka ir kaip garnyras.