verslininke Valdone Gedmine
Nors Valdonę kasdien darbe supa saldumynai – „Rūtos“ fabriko saldainiai, šokoladai, įvairūs pyragėliai ir įvairiausių skonių kava – ji mėgsta tik juodą kavą ir tokį pat šokoladą. Kartais per dieną išgeria net penkis puodukus kavos, bet būna dienų, kai tik vieną. Dėl saldumynų nealpstanti saldaininės-kavinukės šeimininkė kartais namie išsikepa avižinių sausainiukų su… šokolado gabalėliais.
„Labai retai valgydavau tortus per gimtadienius, net per savo. Tai ne tas „patiekalas“, kuris man būtų skanus. Tačiau nėra dienos be kavos“, – sako Valdonė, per dieną lankytojams padaranti nemažai įvairiausių skonių kavos. Ji pastebi, kad šiuo metu populiariausios kavos ruošiamos su pienu: latė, kapučinas. Jaunimas dažniausiai renkasi desertines kavas, suaugusieji – juodą arba su pienu. Nors čia galima išgerti įvairiausių arbatų, kavos gerbėjų užsuka kur kas daugiau.
Kitose kavinėse Valdonė sako atrandanti kitokių kavos skonių, bet sava vis tiek esanti skaniausia. „Negaliu paaiškinti, kodėl. Tas pats procesas, tos pačios pupelės, o skonis skiriasi. Gal įdedu daugiau meilės? Gal pripratau?..“ – kaip visada maloniai šypsosi Valdonė.
Jauna šeima, vertinanti maisto kokybę, ieško ir naujų jo skonių. „Juokauju, kad su vyru galėtume gyventi Azijos kraštuose, valgyti kinišką maistą, sušius, žuvį. Jautienos steikas – šiuo metu mūsų favoritas, lydintis romantiškus vakarus drauge. Anytos tradiciniai patiekalai ir konservuotos daržovės – pačios skaniausios. Tad valgome įvairų maistą“, – prisipažino Valdonė.
Artimiausiu metu verslininkė su vyru Ovidijum į užsienį keliauti nesiruošia, o tai, ką galėjo išleisti kelionei, investavo į verslą, ir kavinukėje atsirado daugiau vietų klientams. „Labai džiaugiuosi atsinaujinimu ir esu dėkinga vyrui, kuris savo rankomis kuria grožį ir jaukumą kavinukėje“, – gerai nusiteikusi sakė saldaininės-kavinukės šeimininkė.
Į interjero atnaujinimą meniškos prigimties Valdonė įtraukė ir jaunimą: dar galima siųsti savo eskizus tema „Kavos pupelė“ ir dalyvauti konkurse. Verslininkė brandina ne vieną kūrybinę idėją, kurią ketina įgyvendinti ateityje.
Tai, kad prieš pusantrų metų už akių užkliuvo skelbimas laikraštyje apie Gargžduose, Klaipėdos gatvėje, išnuomojamas patalpas, ji vadina likimu. „Pamačiau tuos didelius langus ir įsivaizdavau save už baro, ruošiančią kavą. O kai užėjau į vidų, net kojos nutirpo – supratau, kad tai tikrai ta erdvė, kurioje žmonės galės pasvajoti, žvelgdami į gatvę, pabendrauti, atsipalaiduoti“, – prisiminė Valdonė.
Šešerius metus gyvenę Klaipėdoje, metus – soduose, greta Klaipėdos, metus – Rietave, Valdonė su vyru apsigyveno Gargžduose ir jau vadina juos svajonių miestu. „Supratome, kad turime ieškoti gyvenamosios vietos tol, kol pajausime, jog mums gera. Gargždai – idealiausias variantas. Tokį miestą su nuostabiais žmonėmis ir įsivaizdavau. Jie mane, svetimą, priėmė labai šiltai, ir esu jiems labai dėkinga. Ateina vien malonūs žmonės: ir mažesnieji pirkėjai, ir vyresni paaugliai, ir senjorai, visi visi“, – džiaugėsi su šypsena klientus pasitinkanti ir su šypsena juos išlydinti jauna verslininkė.
Avižiniai sausainIukai su šokolado gabalėliais
- Reikės 20 g džiovintų slyvų arba razinų, arba spanguolių, 50 g avižinių dribsnių, vieno banano, 50 g sviesto, 100 g juodojo šokolado.
Susmulkinti peiliu nedideliais gabalėliais šokoladą. Dideliame dubenyje susmulkinti bananą ir sumaišyti su avižiniais dribsniais, susmulkintomis slyvomis, sviestu ir šokolado gabalėliais. Gerai išmaišius reikia palikti 15 min. Šaukštu formuoti apvalius blynelius ir dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepti maždaug 20 min., kol gražiai pagels.
Laima ŠVEISTRYTĖ
Nuotr. iš asmeninio archyvo