vėžaitiške pedagoge Saule Rudaityte

Svečius vaišinti mėgstančiai S. Rudaitytei svarbu ne tik pagaminti skanų valgį, bet ir estetiškai jį pateikti. Jai labiausiai patinka kepti pyragus, kurių receptų ieško internete.

Dirbdama mokykloje S. Rudaitytė neturėjo laiko sukiotis virtuvėje, tačiau kas savaitę išsikepdavo pyragą. Atsisveikinusi su darbu, ji laisva rinktis, ką veikti, taigi ir eksperimentuoti su valgiais. „Kas skanu – nesveika, bet man nereikia skaičiuoti kalorijų“, – nusijuokė pašnekovė.

Ji pasakojo, kad mama buvusi puiki šeimininkė, baigusi kulinarijos kursus, todėl kol ji gamino, valgiu nesirūpino. „Mano mama paruošė vaišes į mokyklą atvykusiems norvegams“, – prisiminė pedagogė.

Iš Italijos grįžo susižavėjusi tenykšte virtuve. Dabar ji gamina brusketą – sumuštinius su čebata ir užtepėle iš daržovių, baravykų. Greitą užkandį patogu paruošti svečiams. Pedagogė mėgsta vaišinti svečius, bet jai svarbu ne tik skaniai pagaminti valgį, bet ir jį estetiškai pateikti. „Turi būti graži aplinka, stalas, indai“, – kalbėjo S. Rudaitytė. Ji prisipažino mėgstanti užsukti į jaukias kavines, restoranus ir Lietuvoje, ir užsienyje.


PYRAGAS SU SLYVOMIS

  • Reikia 175 g sviesto, 175 g cukraus, 270 g miltų, 3 kiaušinių, žiupsnelio druskos, 1 šaukštelio kepimo miltelių. Įdarui – 1 kg slyvų. Trupiniams – 175 g miltų, 100 g cukraus, 100 g sviesto, 1 šaukštelio cinamono, pusės šaukštelio maltų muskato riešutų.

    Išėmus iš slyvų kauliukus, jas perpjauti pusiau. Į dubenį dėti kambario temperatūros sviestą ir trinti su cukrumi, įmušant po vieną kiaušinį. Trinti iki purios masės. Sudėti miltus, kepimo miltelius, druską ir sumaišyti. Tešlą dėti į formą (gali būti tortinė), ant viršaus – slyvas.

    Trupiniams sviestą, cukrų, miltus, cinamoną sumaišyti rankomis ir užbarstyti ant slyvų. Kepti iki 200 oC temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 50 min.

Virginija LAPIENĖ

A. VALAIČIO nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content