žadeikiške Maryte Šarkauskiene

Šiuolaikiškai įrengtoje savo virtuvėje M. Šarkauskienė praleidžia maloniausias laisvalaikio valandėles. Bet kokį gardėsį gebančios iškepti moters troškimas išbandyti naujus receptus ir sužinoti kepinio skonį. „Laiko neskaičiuoju – man svarbu, kad tortas būtų skanus ir gražus“, – sakė ji.

Pavasarį į Kaziuko mugę Endriejave Marytė atsinešė savo keptų pyragaičių, kurie priminė profesionalių konditerių gaminius. „Virtuvėje galiu praleisti dieną naktį – man labai patinka ir laiko negaila, – šypsodamasi kalbėjo M. Šarkauskienė. – Sunkiai dirbu įmonėje, bet grįžusi iš darbo jėgas atgaunu gamindama valgius.“

Ji nebaigusi jokių maisto ruošimo mokslų, bet tai ją traukia nuo jaunumės, žinių semiasi iš televizijos laidų, interneto. Pastaraisiais metais itin susidomėjusi pyragais ir tortais, bet gali paruošti bet kokį valgį. Savo 50-mečio sukakties pobūviui pati pagamino visus patiekalus, iškepė išskirtinį tortą. Ir savo draugėms, kaimynams bet kokia proga iškepa pyragą ar tortą.

Ko tik M. Šarkauskienė nėra išbandžiusi: biskvitinių lietinių tortu su pertepimu drauges vaišino, tortą „Raffaello“ iškepusi sūnaus bendraklasiams, į mugę atsinešė šokoladinį burokėlių pyragą. „Burokėlių nedaug, tik dėl drėgnumo, bet dar reikia aitriosios paprikos“, – dalijosi patirtimi Marytė.

Iškepusi naują gardėsį ji paskelbia feisbuke ir kviečia vaišintis drauges, kad išsiaiškintų, ar verta kepti kitą kartą. Vasaros skonį pajunti paragavęs Marytės biskvitinį špinatų tortą su maskarponės sūriu. Tai vienas iš jos naujų kepinių. „Kepu pagal sezoną – naudoju tuo laiku esančias uogas, vaisius, daržoves, – kalbėjo žadeikiškė. – Naudoju tik kokybiškus produktus – naminius kiaušinius, gerą grietinėlę ar grietinę. Puošiu gyvomis gėlytėmis ar uogomis, vaisiais.“ Ji prisipažino sukanti galvą, kaip savo kepiniuose sumažinti cukraus.

Pasak M. Šarkauskienės, skaniam tortui reikia šviežių, kokybiškų produktų ir širdies dalelės. „Blogos nuotaikos geriau nepradėti kepti gardėsio“, – įsitikinusi ji.


BISKVITINIS ŠPINATŲ TORTAS SU MASKARPONE

  • Biskvitui reikia 100 g špinatų, 100 mililitrų aliejaus, 2 šaukštų cit­rinos sulčių, 120 g cukraus, 3 kiaušinių, 130 g miltų, 2 šaukštelių kepimo miltelių.

    Pertepimui – 400 g braškių, 1 indelio kondensuoto tirštinto pieno, 250 g plakamosios grietinėlės, 3 šaukšteliai želatinos, 100 g vandens jai išbrinkinti, citrinos sulčių.

    Orkaitę įkaitinti iki 180 oC temperatūros. Špinatus susmulkinti su aliejumi, citrinos sultimis. Kiaušinius išplakti su cukrumi. Dedame miltus su kepimo milteliais ir masę gerai išmaišome. Pilame į skardą ir kepame apie 30 min.

    Pertepimui ištriname braškes, sutirštintą pieną su citrinos sultimis ir smulkintuvu sumaišome. Želatiną išbrinkiname, grietinėlę išplakame iki standumo. Ištirpintos želatinos neužvirinti, supilti į uogų masę. Pradėjus stingti, atsargiai įmaišyti grietinėlę – neplakti. Biskvitą padalijus į 2 ar 3 dalis tepti kremu. Puošti biskvito trupiniais, braškėmis. Tai Jūsų fantazijos vaisius. Špinatai ir braškės – malonu akiai ir gomuriui.

Virginija LAPIENĖ

A. VALAIČIO nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content