Agluonėnuose – lietuvių duonos kelias

Visus smagiai nuteikė moterų ansamblis „Agluona“, sudainavęs dainų apie rugius, duonos augintojų vargus ir džiaugsmus ir apie šventą duonelę.

 

Agluonėnų etnografinėje sodyboje galima aplankyti Lietuvos liaudies buities muziejaus parodą „Lietuvių duona. Su savo kepalėliu visur stalą rasi“. Parodos atidaryme dalyvavo meras Vaclovas Dačkauskas, jo pavaduotoja Violeta Riaukienė, Gargždų krašto muziejaus direktorė Sigita Bučnytė, nemažas būrys agluonėniškių ir svečių.

Kaip sakė renginio vedėja Gargždų krašto muziejaus kuratorė Neringa Stonkutė, šios parodos pirmasis grūdas buvo pasėtas, o įgyvendino muziejininkės Janina Samulionytė ir Sigita Žukauskaitė, dailininkai Neringa Norvaišaitė ir Ruslanas Aranauskas, konsultantas dr. Eligijus Juvencijus Morkūnas.

Parodoje eksponuojami XIX a. pabaigos – XX a. pirmos pusės visų Lietuvos etnografinių regionų derliaus nuėmimo įrankiai, duonos kepimo ir minkymo indai, prietaisai. Joje atskleidžiami sėjos ir rugiapjūtės papročiai, duonos panaudojimas kalendorinėse ir šeimos šventėse, juodos ruginės duonos kepimo ypatumai.

Lietuvos liaudies buities muziejaus darbuotoja J. Samulionytė pasakojo, kad ši paroda apkeliavo jau daug Lietuvos miestų ir miestelių, pabuvojo taip pat ir užsienyje, − pastarąjį kartą Sankt Peterburge, ir dar ilgai keliaus. Svarbu, kad parodoje galima palyginti įvairių regionų darbo įrankius, susijusius su duonos kelione nuo grūdo iki stalo, papročius ir netgi šventes, kurios glaudžiai siejosi su duonos auginimo ir gamybos procesu.

Po pristatymo visi vaišinosi nuostabaus skonio kelių rūšių namine duona su žolelėmis paskanintu naminiu sviestu ir kitais naminiais produktais – tikruoju ir obuoliniu sūriu, medumi, užgerdami gira, pagaminta Etnografinės sodybos šeimininkių – vadovės Gabijos Šutkutės ir jos mamos Danutės Šutkienės.

Netrūko prisiminimų, kaip senieji giminės atstovai duoną augino, kepė, netgi riekė ir valgė, kitus vaišino, neturtėliams negailėjo.

„Reikia sakyti „skalsaus“, o ne „skanaus“, norint iš tikrųjų palinkėti, kad ant stalo visada turėtume duonos ir kito maisto, − ne skonį akcentuoti svarbiausia“, − sakė J. Samulionytė.

Visus smagiai nuteikė moterų ansamblis „Agluona“, sudainavęs dainų apie rugius, duonos augintojų vargus ir džiaugsmus ir apie šventą duonelę.

Parengė Daiva BELIOKAITĖ

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių