Gardžiuokimės su… priekuliške konditere Lolita Kundrotiene iš „Dvaro skanėstų“

Kepyklėlės „Dvaro skanėstai“ savininkė L. Kundrotienė savo nepakartojamo skonio kepiniais pritraukė būrį smaližių. „Mano kepiniai saldūs, tačiau ne per daug – saikingai naudoju cukrų“, – šypsojosi konditerė.
Lolita kepa ir sveikuoliškus gardėsius – keksiukus, tortus, saldainius, kurių receptūroje cukraus nėra. „Priimu iššūkius – pasistengiu padaryti tai, ko žmogus nori, – kalbėjo ji. – Darau su meile, iš širdies – kaip sau, įsivaizduodama, jog ir kitam patiks. Sveikuoliški gaminiai taip pat skanūs, tik reikia prie jų įprasti. Jiems naudoju natūralius produktus.“
Vietoj cukraus į sveikuoliškus gaminius konditerė deda džiovintus vaisius: datules, razinas, bananus ir kitus, kurie saldūs. L. Kundrotienė pastebėjo, jog pageidaujantiems saldesnių desertų įpila klevų sirupo ar įdeda medaus. „Gaminio skonis priklauso nuo produktų kokybės, – patikino ji. – Pigiai ir skaniai nebūna.“
Eksperimentuodama Lolita kūrė sveikuoliškų sausainių receptą. Ji siūlo ir kitiems improvizuoti – sukurti savo skonį. „Šis receptas yra gaminio pagrindas – galima keisti vaisius: jeigu nepatinka džiovinti abrikosai, bet mėgstamos spanguolės, tai šių gali dėti daugiau. Tačiau turi būti išlaikytos produktų kiekio proporcijos. Nemėgstantys saulėgrąžų gali įberti kepintų migdolų, lazdynų riešutų arba anakardžių – ir skonis pasikeis“, – kalbėjo L. Kundrotienė. Ji pridūrė, jog vaisių reikia sausiems biriems produktams „surišti“.
Pasak konditerės, džiovintus vaisius būtina nuplikyti karštu vandeniu, po minutės nukošti ir palikti, kad nuvarvėtų, po to sumalti.
Virginija LAPIENĖ
Autorės nuotr.

Saldainiai „Sveikuoliai“
Reikia 160 g saulėgrąžų, 130 g razinų be kauliukų („Sultana“), 100 g kokoso drožlių (pusė sausainių paviršiui), 60 g džiovintų abrikosų, 60 g datulių, 1 valg. šaukšto medaus (galima klevų sirupo), 1 valg. šaukšto kakavos.
Razinas, datules, džiovintus abrikosus sudėjus į dubenį užpilti verdančiu vandeniu, pamaišyti ir nukošti. Palikti, kad vaisiai apdžiūtų. Saulėgrąžas lengvai apkepinti iki gelsvumo, atvėsinti. Apkepinti ir kokoso drožles, skirtas saldainių paviršiui (50 g).
Džiovintus abrikosus smulkiai supjaustyti kubeliais. Razinas, datules, saulėgrąžas ir kokosą sumalti mėsmale (vaisius maišant su sėklomis, kad lengviau susimaltų). Sudėti likusius produktus ir sumaišyti, paragauti – gana saldoka, bet jei trūksta saldumo, sudėti medų ir gerai išmaišyti. Iš masės daryti norimo dydžio rutuliukus ir apvolioti kepintose kokoso drožlėse.
Pasigaminti sveikuoliškus saldainius prireikia valandos. Galima pasidaryti daugiau ir hermetiškoje dėžutėje šaldytuve laikyti 3 mėnesius.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių