Gardžiuokimės su… virėjomis Stefanija, Irena ir Virga

Autorės nuotr.: (iš kairės) S. Gibadulina, I. Vitkienė ir V. Sverbinenko su dukryte Anželika po parodos atidarymo Vėžaičių kultūros centre visus pakvietė pasivaišinti savo kepiniais.

Gražius rankdarbius kuriančias ir gardų maistą gaminančias Stefaniją Gibaduliną, Ireną Vitkienę ir Virgą Sverbinenko sieja ne tik virėjo profesija, bet ir kuklumas. Moterys nelinkusios girtis, o pamatyti, ką jos veikia laisvalaikiu, galima šiuo metu Vėžaičių kultūros centre veikiančioje jų ir dailininko Kęstučio Balčikonio darbų parodoje.
Trijų moterų nertoms servetėlėms, apnertiems ir kitokia technika dekoruotiems velykiniams kiaušiniams, margoms šlepetėms Vėžaičių kultūros centre teko tiesti net kelis stalus. O dar ant vieno viliojo Stefanijos, Irenos ir Virgos kepti saldumynai. Parodos atidarymo dalyviai ne tik akis paganė į spalvingus velykinius kepinius, bet ir jų skonį pajuto, nes moterys visus pavaišino. „Bangos“ skaitytojams jos nepagailėjo savo gardumynų tešlos recepto, tad spalvingų grybukų, braškių, obuoliukų, gėlių žiedų kepinių gali būti ir ant jūsų šventinio stalo.
Vėžaitiškė Stefanija sakė, kad nuo mažens svajojo tapti virėja. Tiesa, iš pradžių labiau norėjo būti konditerė. Ji ir dabar mėgaujasi darydama želė tortus, kepdama spalvotų saldumynų rinkinius, „Šimtalapį“ ir kt. 42 metų virėjos darbo patirtį turinti senjorė mėgsta kurti mėsos patiekalų, salotų receptus, atrasti naujus skonius, eksperimentuoti, o įgyta profesija nei pati, nei brolienė Irena ir jos dukterėčia Virga nenusivylusios. Jų gebėjimus įvertina artimiausi žmonės. „Visos gaminame, kepame sau, giminėms, draugams. Jei reikėtų prikepti riešutukų, grybukų, braškių, obuoliukų ir kt. saldumynų, kad pasivaišintų apie 40 svečių, reikėtų plušėti apie 8 val.“, – šypsojosi vėžaitiškė. Saldumynų moteris sakė valganti saikingai, nors mėgstanti, ypač pačios keptą šventinį „Šimtalapį“, kuris dažnai puikuojasi ir ant šventinio stalo.
Laima ŠVEISTRYTĖ

Grybukų, braškių ir kt. kepinių tešlos receptas
Tešlai reikės 250 g sviesto, tiek pat grietinės, cukraus ir medaus, 5 kiaušinių, 1 kg kvietinių miltų, 1,5 arbatinio šaukštelio sodos, vanilinio cukraus ir žiupsnelio druskos. 
Trynius išsukame su cukrumi, dedame grietinę, minkštą sviestą, medų, nugesintą sodą, vaniliną ir druską. Gerai išmaišome, beriame miltus ir išminkome tešlą. Ją palaikę rankomis formuojame norimus kepinius, pavyzdžiui, atskirai daroma grybuko galvutė ir kotelis, kuriuos, kai iškeps ir atvės, reikės suklijuoti glajumi iš kiaušinių baltymų, cukraus pudros, citrinos rūgšties. Grybukų galvutės glazūruojamos šokoladu, kitiems ryškiems kepiniams naudojami maistiniai dažai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių