Gardžiuokimės su… su gargždiške Vilma Vaitkiene

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos atvejo vadybininkė Vilma Vaitkienė sako labai mėgstanti gaminti, tačiau vaikai jau užaugę, tad poreikiai maisto gamybai namuose yra labai nedideli.
Gamina retai
„Jei būna šventės, tai renkamės visi pas mano mamą Zitą Mariją ir tėtį Petrą. Dažniausiai ten ir kas ką susineša, ir gaminame kartu. Puoselėjame tą bendrystės tradiciją, kai visi kartu susirenka“, – sakė V. Vaitkienė. Moteris užaugino du sūnus. Valentas jau susituokęs, o Visvaldas gyvena Islandijoje, tad susitikimai retesni. „Su marčia Dovile labai gerai sutariame, aš ją vadinu dukra, ji mane – mama. Kadangi sūnūs užaugę, savarankiški, tai nebėra, kam daug ir gaminti, tačiau jei pas mane užsuka, visada pasistengiu“, – šypsodamasi „Bangai“ kalbėjo pašnekovė. Ji pridūrė, kad būna ir tokių atvejų, kai visi kartu važiuoja papietauti ar pavakarieniauti.
Vilma po darbo dienos sako mažai save lepinanti, pusryčių taip pat ilgą laiką nevalgė. Tik neseniai į pusryčių meniu įtraukė virtą kiaušinį. Pietūs jos taip pat minimalūs, dažnai net sumuštinis. „Kadangi dabar gyvenu Dovilų seniūnijoje, tai per pietus nesuspėčiau grįžti namo. Verčiau truputį užkandu ir dar išeinu pasivaikščioti į Gargždų parką, pasigrožėti gamta, atitrūkti nuo darbo užduočių“, – dėstė pozityvumo nestokojanti Vilma. Vakarienei ji labiausiai mėgsta varškės gaminius, pavyzdžiui, varškės blynelius.
Tradicinių patiekalų mėgėja
Paklausta, kokius jos patiekalus labiausiai mėgsta vaikai, atsakė, jog jiems labai patinka varškės apkepas, čirviniai blynai ir sausainiai. „O man pačiai labai patinka tradiciniai lietuviški patiekalai: balandėliai, cepelinai, patinka ir kraujiniai vėdarai, bulviniai blynai, plokštainis, bulvių košė su spirgais ir kt.“, – dėstė moteris. Ji akcentavo, kad ir kaip mėgtų šiuos patiekalus, jais nepiktnaudžiauja, skanauja retai.
„Bangos“ skaitytojams ji siūlo tradicinio, kartu su marčia Dovile ištobulinto bulvių plokštainio receptą. Bulvių plokštainis ne veltui yra tituluojamas rudens ar žiemos stalo karaliumi, mat plokštainis yra sotus patiekalas, o kiekviena šeimininkė plokštainį kepa vis kitokiu metodu, naudodama skirtingus ingredientus, tačiau pagrindinis plokštainio herojus, žinoma, yra bulvė, kurią lietuviai nuo seno mėgo. Nors plokštainiui kepti kokių nors ypatingų priedų nereikia, vien tik tarkuotų bulvių neužteks. Didžiausi puraus ir minkšto plokštainio garantai yra pienas ir kiaušiniai. Beje, pieną reikia pilti karštą, kitaip tariant, masę užplikyti.
Agnė ADOMAITĖ
Asmeninio archyvo nuotr.

Asociatyvi nuotr.

Bulvių plokštainis pagal Vilmą
Reikės 12 vidutinio dydžio bulvių, 2 svogūnų, 5 naminių kiaušinių, 200 ml pieno, 1 didelio šaukšto miltų, 400 g rūkytos kiaulienos šoninės, druskos, pipirų, krapų.
Nuskustas bulves ir vieną svogūną sutarkuokite. Į tarkį įmaišykite 5 kiaušinius. Užvirintą pieną supilkite į bulvių tarkius ir gerai išmaišykite. Pakepinkite kubeliais šoninę ir vieną svogūną, viską įmaišykite į paruoštą bulvių masę. Pagardinkite druska ir pipirais. Kepimo formą ištepkite aliejumi ar sviestu, supilkite visą paruoštą masę ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje įkaitintoje orkaitėje apie 50 min. Iškeptą bulvių plokštainį apibarstykite krapais.
Patiekalą skanaukite su grietine arba padažu. Padažui reikės 4 vnt. pievagrybių, 3 šaukštų grietinės, sviesto, druskos, pipirų. Supjaustytus pievagrybius pakepinkite ant sviesto, įdėkite grietinę, pagardinkite druska, pipirais, viską išmaišykite ir pakepinkite. Skanaus!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content