Gardžiuokimės su… gargždiške Janina Lukauskiene

Daugiau nei 30 metų Gargžduose greitosios medicinos pagalbos medike dirbusi gargždiškė Janina Lukauskienė relaksacija vadina pomėgį megzti. Malonumą moteris jaučia ir ruošdama maistą. Ir megzti, ir gaminti ji išmoko vaikystėje. Su „Bangos“ skaitytojais Janina sutiko pasidalinti margo (marmurinio) pyrago receptu.
Janinos mama visada šventėms ruošdavo įvairaus maisto. Prieš gimtadienius, Velykas, Kalėdas vaikystės namai pakvipdavo ne tik pyragais, sausainiais, bet ir mėsos patiekalais. Namuose Janina ir gavo pirmąsias maisto gaminimo pamokas.
„Savo šventei pasidarau planą ir viską, ką man reikia, pasiruošiu pati. Kai gyvas buvo vyras, visada padėdavo paruošti mėsą, pjaustyti mišrainę, net tortą kartu kepdavome“, – pasakojo Janina. Per Jonines tekdavo pavaišinti 20 svečių. „Visada kepdavome vištą, o ant laužo – šašlykų. Šventė neapsieidavo be baltos mišrainės. Su mamyte kartais kepdavome „Medutį“, o kartais darydavome želė tortą, puošdavome braškėmis. Mamytei labai sekdavosi biskvitas tortui iš naminių kiaušinių, o aš dažniausiai darydavau pertepimą“, – prisiminė Janina.
Vėžaičių kultūros centre tautodailininkų parodos atidaryme Janina atskleidė abu savo pomėgius: mezginiais papuošė kone visas atėjusias į renginį moteris ir dar pavaišino labai gardžiu margu (marmuriniu) pyragu.
Laima ŠVEISTRYTĖ
Autorės nuotr.


Marmurinis pyragas
Reikės 3 didelių kiaušinių, 180 g sviesto, 180 g grietinės, 200 g cukraus, 300 g miltų, 1,5 šaukštelio kepimo miltelių, vanilinio cukraus, 2 valgomųjų šaukštų kakavos ir tiek pat pieno.
Pirmiausia pašildyti sviestą, nes kambario temperatūroje palaikytas maišomas su kitais produktais sušoks į gumuliukus.
Išplakti su cukrumi kiaušinius iki purumo, supilti sviestą, grietinę, suberti visus birius produktus, išskyrus kakavą. Tešlą padalinti pusiau. Į vieną dalį suberti kakavą ir įpilti du šaukštus pieno. Gerai išmaišyti.
Į kepimo indą (tinka ir stačiakampė, ir apvali forma) dėti šaukštą šviesios tešlos ir šaukštą kakavinės. Galima pirmiausia sudėti šviesią tešlą, o ant viršaus – kakavinę, indą pakratyti ir pagal norą pamaišyti plonu iešmeliu.
Kepti 180 C temperatūroje apie 1 val.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių