Gardžiuokimės su gydytoju dietologu Edvardu Grišinu
Gydytojas dietologas Edvardas Grišinas sako, kad varškė – puikus pasirinkimas norintiems maitintis maistingai ir sveikai.
Anot dietologo Edvardo Grišino, varškė yra itin vertinga ne tik dėl daugybės panaudojimo būdų, bet ir naudos žmogaus organizmui.
Visų pirma šio maisto produkto sudėtyje gausu B grupės vitaminų ir magnio, aptinkama ir geležies.
Varškė, kaip ir dauguma pieno produktų, taip pat turtinga kalcio ir fosforo, kurie svarbūs raumeninio audinio sveikatai, širdies veiklai bei kaulų stiprinimui.
E. Grišinas pabrėžia, kad varškėje gausu baltymų, kurie yra būtini žmogaus organizmui. Gyvūninės kilmės baltymai turi pilną aminorūgščių grandinę, reikalingą ne tik raumenų sveikatai, bet ir imunoglobulinų gamybai, virškinimo fermentų sintezei, ląstelės struktūros ir kitų organizmo procesų normaliam palaikymui. Kitaip sakant, tai viena iš trijų svarbiausių medžiagų, padedančių išlaikyti sveikatą ir apsisaugoti nuo ligų.
Orkaitėje keptas omletas su varške
Šiam patiekalui reikės 6 vnt. kiaušinių; 4 pjaustytos šoninės juostelių; nedidelio svogūno; 150 g raudonos ir žalios paprikos; 225 g pusriebės (9 proc. riebumo) varškės; 240 g vyšninių pomidorų; saujos svogūnų laiškų; 1 vnt. avokado; 1 saujos kalendros; 1 v. š. sviesto; druskos ir pipirų (pagal skonį).
Gaminimas. Įkaitinkite orkaitę iki 175 0C laipsnių. Kol kaista, ketaus keptuvėje ant vidutinės ugnies apkepkite šoninę, kol ši taps traški, tada išimkite ir palikite nuvarvėti ant popierinio rankšluosčio. Keptuvę taip pat nuvalykite popieriniu rankšluosčiu, kad pašalintumėte didžiąją dalį riebalų. Tuomet įdėkite sviesto ir apkepkite susmulkintą svogūną su paprika, kol svogūnai paruduos, o paprika suminkštės.
Dideliame dubenyje sumaišykite kiaušinius su didžiąja dalimi varškės, druska ir pipirais, įmaišykite šoninę. Supilkite mišinį į keptuvę su daržovėmis. Perkelkite keptuvę į orkaitę ir kepkite apie 10–15 minučių arba kol omleto centras sustandės.
Patiekite papuošdami likusia varške, supjaustytais pomidorais, avokadais, svogūnų laiškais ir kalendra.