Gardžiuokimės su… Klaipėdos krašto bitininkų draugijos „Midutis“ vadove Vaida Račkauskiene

Tie, kurie neseniai Doviluose šventėje ragavo Klaipėdos krašto bitininkų draugijos „Midutis“ vadovės V. Račkauskienės medaus arbatos, turbūt prisiminė posakį „gardu kaip du medu“. Vaida ne tik vaišino savo bityno medumi, žiedadulkėmis, bičių duonele, bet ir pasakojo apie bitelių, kurios ropinėjo permatomame avilyje, gyvenimą, demonstravo senovinius avilius. Su „Bangos“ skaitytojais ji pasidalijo gardžiosios arbatos ir agurkų marinavimo receptais.
Kvapni ir švelni arbata, kurioje svarbiausia yra medus ir žiedadulkės, Vaidos šeimos geriama kas rytą pusryčiams. „Vienam puodeliui šilto vandens reikia arbatinio šaukštelio medaus, šaukštelio žiedadulkių ir citrinos. Žiedadulkės turi apvalkalėlį, kuris ištirpsta šiltame vandenyje“, – sakė Vaida ir džiaugėsi, kad jos dukros Erika, Rusnė ir Aistė mėgsta medų, kramto jį su koriu, o ypač gardus šviežias, dar skystas medus.
Vaida gamina ir medų su cinamonu, kuris gerina virškinimą, medžiagų apykaitą, naudingas žarnynui. „Ir norintiems sulieknėti prieš valgį reikėtų suvalgyti šaukštelį medaus su cinamonu“, – pataria moteris. Gardus medus ir sumaišytas su imbieru, ypač žiemą, ir su įvairiomis uogomis. „Mūsų namuose nėra cukraus, jį pakeičia medus. Medų naudojame marinuodami mėsą, agurkus ir ruošdami įvairias salotas, o šaltuoju metų laiku – kepdami pyragus ir tortus“, – pasakojo Vaida.
Laima ŠVEISTRYTĖ
Marinuoti agurkai su medumi
1 kg agurkų, 2–3 šaukštai medaus, 2 šaukštai garstyčių (Vaida naudoja grūdėtas), 1 šaukštas druskos, 3 skiltelės česnako, krapų, 150 ml obuolių acto ir beveik litras vandens. Nedideliame puode pašildyti vandenį su actu, medumi, druska ir garstyčiomis, kol medus ir druska ištirpsta. Greitam agurkų vartojimui užvirinti nebūtina. Šviežius nuplautus agurkus, krapus ir česnakus sudėti į stiklainį, o jeigu agurkai didesni, galima supjaustyti. Tada užpilti dar šiltu marinatu. Uždarytą stiklainį padėti šaldytuve ir jau kitą dieną galima skanauti traškius agurkėlius.