Kretingalės seniūnijos seniūno padėjėja Danguole Urbiene

Vieniems valgiai iš ožkienos – tik iš bėdos, o kitiems – gurmaniški patiekalai. Mėsinių ožkų ūkį puoselėjančių kretingališkių Danguolės ir Remigijaus Urbių šeimoje nuolat eksperimentuojama gaminant juos iš šios mėsos. Jiems patinka gaminiai iš šviežios ožkienos arba vytinti.

„Ožkos išrankios – bet ko neėda, išsirenka tik tai, kas patinka, o kiaulė praryja viską, – kalbėjo D. Urbienė. – Štai kodėl ožkieną sveika valgyti, bet gaila, kad ne visi tai supranta.“

Danguolė prisipažino, jog valgių gaminimas jai – pareiga, teikianti malonumo. O tai – siekis išgauti vis kitokį skonį. Jos šeima niekada nesiskundė įgrisusiais valgiais net sovietmečiu, kai maisto prekių parduotuvėse nebuvo pasirinkimo. „Nesitenkiname bulvių koše su spirgučiais“, – nusijuokė pašnekovė.

Ožkų ūkį puoselėjantys Urbiai kelerius metus eksperimentuoja gamindami valgius iš ožkienos. Abu su vyru mėgsta šiuos bandymus. „Turi krūvą skerdienos, iš kurios reikia kažką pagaminti, – dėstė D. Urbienė. – Bandėme ožkieną troškinti, virti, kepti. Paskutinis bandymas – vytinta ožkiena su gausybe prieskonių, tokių pačių kaip ir žvėrienai.“ Pasak Danguolės, neįpratusius prie ožkienos galima pergudrauti tikinant, jog tai stirniena.

Anot jos, labai skanūs ožkienos kotletai, kai į maltą mėsą įdedi šviežių lašinukų, ir, žinoma, prieskonių. Juos kepa orkaitėje arba garuose.

Danguolė su ožkiena pagamina skaniausią plovą. Ir šašlykus, bet marinuodama acto nepila. Pagrindiniai prieskoniai – kuminas, imbieras, garstyčios, česnakas, reikalingas aliejus – saulėgrąžų arba rapsų. Kepsniams supjausto ožkienos gabalą ir marinuoja panašiai kaip šašlykus. Kepa orkaitėje, prieš tai pašlaksčiusi aliejumi, kad nebūtų sausi. Kepant reikia juos apversti.

Vytintai ožkienai reikia gausybės prieskonių: muskato, juodųjų ir kvapiųjų pipirų, imbiero, kumino, raudonosios ir aitriosios paprikos. „Žolelių trauktine suvilgėme prieskonius ir juos uždėjome ant mėsos, barstėme druskos“, – dalijosi patirtimi Danguolė. Ir pridūrė, kad ruošiasi iš ožkienos gaminti dešras, kurias vytins.

Pašnekovė džiaugėsi, kad nė vienas svečias neatsisakė jos pagamintų valgių iš ožkienos. „Svarbiausia, su meile, gera nuotaika gaminti. Tada maistas bus kaip vaistas“, – šypsojosi D. Urbienė.


Ožkienos šašlykai

  • Reikia ožkienos kumpio, prieskonių, druskos. Geriausia ruošti iš vakaro.

    Supjaustyti mėsą nedideliais gabaliukais, sluoksniuoti inde su prieskoniais. Pagrindiniai prieskoniai – česnakas ir imbieras. Reikia ir kitų: juodųjų ir karčiųjų pipirų, muskato, kalendos, saldžiosios ir aitriosios paprikos, garstyčių. Juos sumaišyti su aliejumi ir sudėti mėsą, viską sumaišyti, pamaigyti. Druska pabarstyti pieš kepant. Užmovus ant iešmo, kepti virš žarijų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

Skip to content