gastronomijos žurnaliste Jurga Jurkevičiene
Romoje gyvenantys žurnalistai, knygų autoriai Jurga ir Paulius Jurkevičiai Gargždų restorane „Lijo“ antradienį visus kvietė į itališko stiliaus vakarą, kuriame atskleidė ne vieną sveikatą tausojantį italų receptą. Ne veltui šios šalies žmonės tituluojami kaip vieni iš sveikiausių ir laimingiausių.
Anot J. Jurkevičienės, kiekviena moteris, kuri nori išsaugoti savo vyrą, išgelbėti jį nuo įvairiausių ligų, turi labai daug laiko praleisti virtuvėje – pati gaminti. „Tai nėra joks paniekinantis dalykas. Tai pats didžiausias malonumas, kuris pačioms moterims suteikia emocinę pusiausvyrą, harmoniją. Juk prie vakarienės stalo susirenka visi šeimos nariai, o tada jau galima išspręsti net pačias sudėtingiausias problemas“, – įsitikinusi gastronomijos virtuozė.
„Lijo“ restorane susirinkusiems svečiams ji pasiūlė vakarienę iš keturių patiekalų. Pirmasis buvo „Bruschettų trio“ su tyru alyvuogių aliejumi ir voveraičių „carpaccio“. Būtent „Bruschettų trio“ receptą atskleisime ir „Bangos“ skaitytojams.
„Bruschettų trio“
- Itališką duoną „ciabatta“ (jos gausu pirkti lietuvių prekybos centruose, tačiau geriau rinktis tamsesnę, ji Lietuvoje kokybiškesnė) supjaustyti 1 cm riekelėmis ir šauti į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepti 4–5 min. Turi būti traškus viršus, bet vidus minkštas. Ištraukę dar šiltą duonelę perbraukite česnako skiltele, bet labai nestipriai. Po to rinkitės pagal skonį, ką dėti ant viršaus.
„Lijo“ restorane „Bruschettos“ buvo patiektos su trijų spalvų – geltonos, žalios, raudonos – saldžiąja paprika. Ją reikia prieš tai patroškinti su aliejumi ar tiesiog pašauti į įkaitintą orkaitę trumpam, kol apskrus. Nulupti odelę ir sudėlioti ant jau patrintos česnaku „ciabattos“.
Kitas „Bruschettų“ variantas – su karštai rūkyta skumbre. Nulupti odelę ir sudėlioti. Ypač tinka užtarkuoti kelias drožles avies kietojo sūrio „pecorino“.
Duonelę galima patiekti ir su voveraitėmis. Pastarosios yra nuvalomos, palaikomos, kad išdžiūtų. Dedamos į keptuvę be jokių riebalų, iš jų išbėga vanduo, kelis kartus jį nupilame. Tada voveraites pašlakstome kokybišku alyvuogių aliejumi, pasūdome, pabarstome pipirais ir tiesiog sudėliojame ant minėtos duonelės.
Idealu, kai „Bruschettos“ būna šiltos. Galima jas pabarstyti krapais, „Bruschettai“ su skumbre tiks petražolės.
Agnė ADOMAITĖ
Vytauto BUTKAUS nuotr.