su veiviržėniške Dangyra Šimašiute

Burgundiškos jautienos receptas, kuriuo maloniai sutiko pasidalinti „Bangos“ skaitytojams jau pažįstama neseniai išleistos knygos „Prancūzijos virtuvė“ autorė Dangira Šimašiutė, tikrai sužavės jūsų šeimą ar svečius. Jei ryšitės jį gaminti, nenusivilsite, nes tai lengvai paruošiamas, skanus ir sveikas patiekalas nemažai kompanijai. Jei dar koks samtelis liks, tai kitą dieną troškinys bus dar skanesnis. Tuo įsitikinau pati, todėl ir skaitytojams siūlau pabandyti.

Dangira – veiviržėniškė, tačiau jau 15 metų gyvenanti Prancūzijoje, vieną sausio pavakarę Gargždų kultūros centre surengė savo pirmosios receptų knygos pristatymą. Vakaro svečius maloniai nustebino autorės gebėjimas ne tik skanavimui patiekti gardžius užkandžius, bet ir sukurti estetišką aplinką, kurioje derėjo jos paruošti patiekalai, gėlių kompozicijos, muzika.

Matyt, pagautas prancūziškos atmosferos ne vienas vakaro svečias, iki šiol neragavęs varlių šlaunelių, pasiryžo jų paskanauti. Citrinų draugijoje šlaunelės atrodė labai viliojančiai, o paragavusieji teigė, jog skonis labai panašus į vištienos.

Retai į knygų pristatymus ateina tiek daug žmonių. Dangiros pirmąja receptų knyga susirinko pasidžiaugti buvę jos tėviškėnai, klasiokai, draugai, be abejonės, ir sesuo Neringa Šimašiutė, žinoma floristė. Vaikystės draugės „Bangai“ prasitarė, kad Veiviržėnuose viešėdamos pas Dangirą neatsistebėdavo jos gebėjimais gaminti maistą. Nors tai būdavę paprasti patiekalai, bet tokie, kad pirštelius apsilaižysi!

Elegantiška, gera nuotaika, kiekvienam dėmesiu spinduliuojanti Dangira šaltą sausio pavakarę visiems susirinkusiesiems atskleidė gražaus gyvenimo paslaptį: „Daugiau šypsokitės. Nepagailėkite šypsenos pavargusiai prekybos centro kasininkei, piktam kaimynui, nenusikasančiam sniego. Pamatysite, kaip pasikeis jūsų gyvenimas, jei dažniau šypsositės žmonėms!“


Burgundiškas jautienos troškinys

  • Reikės 1,2 kg jautienos, 1 svogūno, 2 morkų, 4 česnako skiltelių, 45 g sviesto, 2 valg. šaukštų aliejaus kepti, 2 valg. šaukštų su kaupu miltų, 500 ml kokybiško raudonojo vyno, 300 ml jautienos sultinio, 1 lauro lapo, 3 čiobrelio šakelių, 250 pievagrybių, druskos, pipirų.

    Jautieną supjaustykite 4–5 cm kubeliais, labai gerai nusausinkite. Svogūną supjaustykite kubeliais, morkas – stambiais griežinėliais, česnaką smulkiai sukapokite.

    Į didelį puodą, kurį būtų galima pašauti į orkaitę, įdėkite 30 g sviesto ir įpilkite aliejaus. Gerai įkaitinkite ir suberkite ketvirtadalį mėsos, gerai apkepinkite gabaliukus iš visų pusių ant gana stiprios ugnies, išimkite juos iš puodo, sudėkite į dubenėlį ir taip pat dalimis apkepkite likusius jautienos gabaliukus.

    Orkaitę įkaitinkite iki 150 C temperatūros.

    Sumažinkite viryklės kaitrą, į puodą su likusiais riebalais suberkite svogūną ir morkas, kepkite 4–5 min., tada suberkite česnaką, kepkite dar minutę ir galiausiai sudėkite apkeptus mėsos gabaliukus.

    Apiberkite viską miltais, pakaitinkite minutėlę, tada apliekite raudonuoju vynu ir jautienos sultiniu. Pagardinkite pipirais, druska, lauro lapu, čiobreliais. Galima įdėti šaukštą koncentruotos pomidorų tyrės arba pomidorą be odelės. Jei skanintumėte lašinukų gabaliukais, tai juos reikėtų apkepti. Kai troškinys užvirs, puodą uždenkite, pastatykite į karštą orkaitę ir visiškai apie jį negalvokite mažiausiai 3 valandas, o dar viena valanda ant mažos kaitros irgi nebūtų pro šalį.

    Prieš patiekdami supjaustykite grybus griežinėliais, apkepkite juos su likusiu sviestu, pagardinkite druska, pipirais ir supilkite ant troškinio. Mėgaukitės su bulvių koše ar makaronais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Daugiau straipsnių

no player Skip to content