Judrėnų seniūnijos seniūno padėjėja Juzefa Bružiene
Judrėniškė J. Bružienė – viena iš šios seniūnijos ūkininkių, garsėjančių savo gardžiais sūriais. Ji spaudžia ne tik tradicinius varškės, bet ir gamina desertinius, keptus su prieskoniais ir kitokius.
J. Bružienė pasakojo, jog gaminanti ekologiškus, sveikus sūrius iš saldaus ir rauginto pieno – jokios rūgšties nenaudojanti. „Į saldų nenugriebtą pieną pilu ketvirtadalį natūraliai rauginto“, – dalijosi patirtimi pašnekovė.
Dažniausiai spaudžia tradicinį varškės sūrį, pagardindama kmynais. „Šis receptas paveldėtas iš močiutės“, – sakė ji. Į saldų desertinį sūrį dedanti įvairių džiovintų vaisių, riešutų. Gamina ir aštresnio skonio sūrius – juos kepanti su prieskoniais.
J. Bružienės sūriais gardžiuojasi ne tik šeimos nariai, artimieji, bet ir draugai, kaimynai. „Kaime gyvendami keičiamės maisto produktais“, – sakė Juzefa. Tie, kas paragauja jos sūrio, prašo pagaminti.
Keptas sūris su prieskoniais
- Reikia 6 litrų saldaus nenugriebto pieno, 1,5–2 l rauginto. Užkaitinus pieną, pilti raugintą. Sutrauktą varškę dėti į indą, berti kmynus, susmulkintą česnaką ir gerai sumaišyti. Masę dėti į sūrmaišį ir paslėgti iki 1 val. Išėmus 1–2 dienas laikyti šaldytuve. Ištrinti su druska sutrintu česnaku (arba česnakiniu mišiniu, arba kitais aštresniais prieskoniais) ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 oC temperatūros 1 valandą.